Podmínky pro přijetí eura zatím Česká republika plní

26.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. dubna (ČTK) - Dva roky po vstupu do Evropské unie Česká republika plní všechna kritéria pro přijetí eura. Většinu podmínek by země měla splňovat i v následujících letech. Obavy ovšem panují z plnění výše deficitu veřejných financí, shodují se ekonomové. K jednotné evropské měně chce Česko přistoupit v roce 2010, odborníci o termínu pochybují.

Mezi maastrichtská kritéria pro přijetí eura patří deficit veřejných rozpočtů, státní dluh, inflace a dlouhodobé úrokové sazby. Kurzové hledisko zatím ČR neplní, protože nevstoupila do mechanismu ERM II, který umožňuje pohyb koruny ve stanoveném pásmu. Mělo by se tak stát v polovině roku 2007.

"Česká republika by loni bez problémů splňovala všechna kritéria pro přijetí eura," uvedl ministr financí Bohuslav Sobotka minulý týden. Podle něj tak v případě ČR jde o jedinou zemi ve střední Evropě, která loni z nových členů EU kritéria splňovala.

Letos by ČR ovšem neměla splňovat již požadavky na deficit veřejných rozpočtů. V roce 2005 činil 2,6 procenta hrubého domácího produktu (HDP). Letos ministerstvo financí počítá s 3,6 procenta, zatímco kritérium stanovuje tři procenta HDP. "Splnění tohoto ukazatele bude pro ČR nejnáročnější," uvedl Jan Jedlička z České spořitelny. Hlavní rizika vidí stejně jako ostatní odborníci ve finančně náročných předvolebních slibech a jejich plnění.

Naopak problém by neměla mít ČR s inflací, se státním dluhem ani s úrokovými sazbami. Česko nepatří podle Jedličky mezi inflační ekonomiky, z čehož vyplývají i nízké úrokové sazby. Průměrná inflace loni v ČR činila 1,9 procenta a dlouhodobé úrokové sazby byly 3,3 procenta.

Veřejný dluh loni představoval 30,5 procenta HDP a podle kritérií pro přijetí evropské měny eura nesmí překročit 60 procent HDP. Pro letošní rok MF odhaduje jeho výši na 30,1 procenta HDP.

Na vstupu do Evropské unie vydělávají Češi i bez placení eurem. Koruna totiž neustále zvyšuje svoji hodnotu. Češi si tak za ni mohou koupit v zahraničí více zboží. "To se odráží i v růstu parity kupní síly a posilujícím devizovém kurzu," uvedl Jedlička.

V roce 2001 si mohl Čech koupit zboží, které v EU stálo jedno euro, za 22,32 koruny. V roce 2004 si již zboží za jedno euro mohl pořídit za 21,44 koruny. Podle Jedličky nejsou k dispozici data za rok 2005, ovšem trend je patrný.

Odborníci spíše odhadují vstup ČR do eurozóny na roky 2012 až 2013. I když podle nich by mělo přijetí eura být ekonomickým rozhodnutím, uznávají, že to bude spíše rozhodnutí politické. "Proto se domnívám, že i budoucí vláda se bude držet již oznámeného předběžného scénáře a eurem začneme platit od roku 2010," uvedl Jedlička.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK