Koruna uzavřela na 28,39 Kč/EUR a 22,84 Kč/USD

26.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. dubna (ČTK) - Koruna během dne podobně jako okolní středoevropské měny oslabovala, odpoledne však opět posílila a po 16. hodině se obchodovala za 28,39 Kč/EUR a 22,84 Kč/USD. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

Podle Vladimíra Pikory z Next Finance středoevropským měnám konkurovaly rychle rostoucí výnosy dluhopisů na vyspělých trzích. Investoři si uvědomují potenciál koruny, zároveň však vnímají rizika na neklidné politické scéně. "Opět jsme tak mohli pozorovat přetahování mezi těmi, kdo vidí více rizika a těmi, kdo vidí více potenciálu," uvedl Pikora. Kurz koruny k euru se v příštích dnech příliš nevzdálí od hodnoty 28,35 Kč/EUR, prorazit tuto hranici však bude složitější, odhadl Pikora.

Dolar stále zůstává na nízkých hodnotách. "Dolar oslabila slova některých evropských centrálních bankéřů, že by mohli přehodnotit názor na úrokové sazby, což si trh přeložil jako příslib jejich zvýšení," uvedl Pikora. Podle analytika dolar v nejbližší době může oslabit na 1,25 USD/EUR, v delším horizontu ale naopak posílí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK