Vláda: ČR odpustí Iráku 80 procent jeho dluhu

26.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. dubna (ČTK) - ČR odpustí Iráku 80 procent z jeho dluhu 285,5 milionu dolarů (6,5 miliardy Kč). Rozhodla o tom vláda, když schválila návrh dohody o vypořádání závazku Iráku vůči ČR. Smlouvu bude schvalovat až nově zvolená poslanecká sněmovna, uvedl místopředseda vlády a ministr financí Bohuslav Sobotka. Pohledávky za Irákem vyplývají z mezivládních dohod z let 1972 až 1986.

Podle dohody, která byla sjednána v lednu letošního roku, má být při respektování podmínek rozhodnutí Pařížského klubu věřitelů Iráku odpuštěno 80 procent dluhu. Splácení zbývající části má být rozloženo do 23 let s odkladem splácení na šest let. Podle platné metodiky Výboru OECD pro rozvojovou pomoc bude možné odpuštění části pohledávky vzniklé ze smluv na dodávky materiálu civilního charakteru vykázat jako oficiální rozvojovou pomoc ze strany ČR.

Dohody, na jejichž základě pohledávky vznikly, se týkaly ekonomické a technické spolupráce, dodávek speciálního materiálu a dlouhodobé obchodní spolupráce. Závazky Iráku měly být původně hrazeny dovozem ropy, iráckého zboží nerostného původu nebo po oboustranném souhlasu ve volné měně.

V důsledku irácko-íránského konfliktu v letech 1980 až 1988 se Irák dostal do finančních potíží a veškerá spolupráce s Irákem byla přerušena v roce 1990 po irácké okupaci Kuvajtu a následném uplatňování sankcí vyplývajících z rezolucí Rady bezpečnosti OSN. K počátku roku 1993 byly všechny pohledávky rozděleny mezi nově vznikající Českou republiku a Slovenskou republiku v poměru dva ku jedné.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK