HN: Výrok českého představitele srazil ceny emisních povolenek

27.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. dubna (ČTK) - Výrok náměstka českého ministra životního prostředí Tomáše Novotného, že skutečné emise českých podniků byly loni o 15 procent nižší, než kolik získala republika povolenek, srazil tento týden ceny povolenek na evropském trhu o 40 procent. Slova Novotného citoval specializovaný server pointcarbon.com, uvedly dnešní Hospodářské noviny.

Ceny povolenek kvůli drahé ropě předtím šplhaly vzhůru a ještě v pondělí se blížily 30 eurům za tunu oxidu uhličitého. Nižší emise podle serveru ohlásily také Nizozemsko, Belgie a Francie. Povolenky tak spadly na dosud nejnižší úroveň 18,4 eura.

Zprávy o skutečném množství emisí trh čekal až v polovině května. Výrok náměstka Novotného tak byl předčasný, uvedly HN. Řada firem, které povolenky včas neprodaly, nyní přijde o velké peníze.

Z pádu cen povolenek mohou mít užitek ti, kteří ve velkém nakupují elektřinu. Cena povolenek se totiž přímo promítá do cen elektřiny. "Výrobci nemusí o hodnotu povolenek zdražovat," řekl Bohuslav Bernátek ze společnosti Moravia Energo, která s povolenkami rovněž obchoduje.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK