Korejská prokuratura chce uvěznit šéfa automobilky Hyundai

27.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Soul 27. dubna (ČTK) - Korejská prokuratura požádala o vydání zatykače na šéfa automobilky Hyundai Motor Čong Mong-kua. Po sérii vyšetřování ho podezírá z úplatkářství, zneužití důvěry a vytváření tajných fondů. S jejich pomocí se údajně Hyundai snažil o uplácení politiků a dalších vlivných lidí. Informují o tom světové agentury.

"To je velmi šokující. Mezi vrcholovými manažery zavládla panika. Nepřítomnost generálního ředitele Čonga je zcela zásadní věc a následky ani nelze slovy popsat," reagoval na zprávu prokuratury mluvčí automobilky Hyundai Jake Čang.

Hyundai se chystá investovat až miliardu eur (až 29 miliard Kč) do výstavby závodu v České republice. Podle korejských médií ale zatím podnik zahájení výstavby továrny odložil na neurčito, a to právě kvůli vyšetřování nejvyššího vedení firmy. České ministerstvo průmyslu a obchodu si však není vědomo žádného zpoždění.

Prokuratura má v úmyslu obžalovat i ředitele sesterské automobilky Kia Motors Čong Ui-suna, který je synem šéfa Hyundai. Čonga mladšího však úřady zadržet nechtějí.

Mluvčí prokuratury v Soulu Kang Čan-u agentuře AP řekl, že požadavek o vydání zatykače ještě musí schválit generální prokurátor. Zatím však není jasné, kdy by se tak mohlo stát. Korejské úřady skupinu Hyundai Automotive Group vyšetřují od března.

Akcie podniku na dnešní zprávu reagovaly propadem téměř o čtyři procenta.

Čong starší byl na začátku tohoto týdne v budově generální prokuratury asi 15 hodin vyslýchán a vyšetřovatelé ho propustili až v pozdních nočních hodinách. Čong mladší strávil odpověďmi na dotazy vyšetřovatelů zhruba 18 hodin.

Obě automobilky, tedy Hyundai i Kia, zrušily také veškeré plánované akce s investory na tento a příští měsíc. Konat se tedy zatím nebude ani schůzka s korejskými investory k výsledkům hospodaření za první čtvrtletí letošního roku, ani promoční akce v USA, Evropě a v Asii.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK