Zdravotníci varují před nebezpečným kuchyňským náčiním

27.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. dubna (ČTK) - Na českém trhu se objevil další nebezpečný výrobek. Jde o pětidílnou plastovou soupravu kuchyňského náčiní tchajwanského výrobce, na niž dnes upozornilo ministerstvo zdravotnictví. Souprava se skládá z naběračky, kleští na špagety, obracečky, lžíce na zeleninu a odpěňovačky černé barvy; jejím dovozcem je společnost Michelin Besteck/Metallwarenfabrik z Krefeldu, distributorem Plus-Discount, s.r.o., Radonice.

Z výrobku se podle ministerstva uvolňují karcinogenní látky a při tepelné zátěži zapáchá a smyslově ovlivňuje potraviny, které jsou s ním v kontaktu.

"Riziko pro spotřebitele spočívá v tom, že při styku tohoto výrobku s potravinami či připravovanými pokrmy může docházet ke kontaminaci potravin a pokrmů těmito karcinogenními látkami a následně k jejich konzumaci spotřebiteli společně s potravinami či pokrmy," uvedlo.

Dovozce a distributor tohoto nebezpečného náčiní jsou povinni zboží okamžitě stáhnout z trhu. Těm, kdo si jej už zakoupili, musí obě firmy umožnit ho vrátit na jejich náklady, upozornilo ministerstvo zdravotnictví.

O závadném výrobku bude ministerstvo prostřednictvím celoevropského Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF) informovat Evropskou komisi a ostatní členské státy EU, protože není vyloučena jeho distribuce i v dalších členských zemích unie.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK