Pojišťovny vybraly za čtvrtletí na pojistném o 1,3 pct více

27.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. dubna (ČTK) - Pojistný trh v prvním čtvrtletí roku mírně vzrostl. Pojišťovny vybraly na pojistném podle předběžných výsledků 32,3 miliardy korun, což byl meziroční nárůst o 1,3 procenta. Zatímco neživotní pojištění stagnovalo, předpis životního pojištění stoupl o pět procent. ČTK o tom dnes informovala Česká asociace pojišťoven, která sdružuje pojišťovny s 99procentním podílem na trhu.

Největší pojišťovny své výsledky za první kvartál zatím nezveřejnily. Za celý minulý rok pojistný trh vzrostl o 3,5 procenta na 115,5 miliardy korun.

Předepsané pojistné životního dosáhlo do konce března 11 miliard Kč, což je stejně jako loni. Jeho podstatnou část (8,4 miliardy Kč), tvoří běžně placené pojistné, které vzrostlo o téměř deset procent. V prvních třech měsících 2005 zaznamenaly pojišťovny v životním pojištění pokles o osm procent.

V případě neživotního pojištění dosáhlo předepsané pojistné 21,3 miliardy Kč. Ve stejném období loni toto pojištění pokleslo o 3,9 procenta.

Počet smluv pojišťovně stoupl oproti srovnatelnému období loňského roku o 3,7 procenta na 23,7 milionu. V pojištění odpovědnosti z provozu vozidla se zvýšil počet smluv o 4,7 procenta na 5,4 milionu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK