ČT pochybila v postupu proti neplatičům, hrozí jí sankce

27.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. dubna (ČTK) - Česká televize podle Úřadu pro ochranu osobních údajů pochybila ve svém postupu proti neplatičům koncesionářských poplatků, za což jí hrozí sankce. Její výše a podrobnosti o provinění vůči pravidlům ochrany soukromí by měla být známa v pátek, kdy rozhodnutí úřadu nabude právní moci.

"Kontrola skončila, ještě nenabyla právní moci. Shledali jsme jistá provinění v některých bodech," řekl dnes novinářům předseda úřadu na ochranu soukromí Igor Němec. Konkrétnější být zatím nechtěl.

Inspektorka úřadu Kamila Bendová už loni v září uvedla, že ČT zřejmě pochybila ve způsobu, jakým předala pohledávky neplatičů soukromé firmě, která se o vymáhání dlužných poplatků starala. ČT s námitkami úřadu nesouhlasila, podle tehdejšího vyjádření mluvčího Martina Krafla prý postupovala v souladu se zákonem.

Kontrolu ČT kvůli jejímu postupu proti neplatičům televizních poplatků zahájil úřad loni v květnu. Na základě stížností desítek lidí šetřil způsob předávání informací o neplatičích mezi ČT, Českou poštou a společností BSP Lawyer Partners, které veřejnoprávní televize dlužné poplatky odprodala.

ČT dnes oznámila, že se rozhodla se zaslat první vlnu žalob na dlužníky, kteří nezačali platit poplatky ani po loňských a letošních výzvách a urgencích. "Žalob bude zatím asi tisíc," řekl mluvčí ČT s tím, že žaloby by se mohly v budoucnu týkat desetitisíců lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK