Sazka další valnou hromadu neuspořádá, odložila emisi dluhopisů

27.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. dubna (ČTK) - Loterijní společnost Sazka popřela, že by se měla konat v pátek 28. dubna její další mimořádná valná hromada. Zároveň oznámila, že odložila chystanou emisi dluhopisů. Zprávu o tom, že akcionáři Sazky svolali novou hromadu, zveřejnil server Euro OnLine. "Zpráva týdeníku Euro není pravdivá. Mimořádná valná hromada se na 28. dubna 2006 nepřipravuje," uvedl na dotaz ČTK mluvčí Sazky Zdeněk Zikmund.

Hlavním manažerem nové emise je firma Credit Suisse First Boston. Ta však podle Eura emisi odmítla poté, co agentura Standard & Poor's Ratings Services přiřadila novým dluhopisům nižší rating 'B'. Výměnu dluhopisů vydaných předloni na financování víceúčelové haly Sazka Arena schválila mimořádná valná hromada Sazky tuto středu.

"Novou emisi plánujeme po zveřejnění auditovaných hospodářských výsledků za rok 2005 v květnu 2006," řekl dnes ČTK Zikmund. "Hlavním manažerem nové emise bude mezinárodní společnost Credit Suisse," doplnil. Finančním a investičním poradcem bude společnost Penta Investments. Obě firmy připravovaly i první emisi dluhopisů.

Podle společnosti Credit Suisse na nabídku výměny dluhopisů zareagovali držitelé 73,5 procenta nynějších dluhopisů, které mají výnos 7,375 procenta a jsou splatné v roce 2014. Tím pádem byly splněny minimálně podmínky k výměně, napsala agentura Reuters.

Přípravu nové emise v objemu kolem šesti miliard korun (215 milionů eur) se splatností v roce 2021 oznámila Sazka počátkem dubna. Současná emise je desetiletá a vydaná v objemu zhruba pět miliard korun (175 milionů eur).

Úroková sazba nové emise má být podle zdroje ČTK vyšší, přibližně 8,3 procenta. Nové dluhopisy tak sníží průběžné splátky za halu, ale prodloužením splatnosti a růstem úroků by cena haly mohla vzrůst z asi deseti miliard korun na zhruba 15 miliard korun.

Sazka je největším provozovatelem loterií v ČR. Akcionáři společnosti jsou občanská sdružení, působící ve sportu a tělovýchově, největším je Český svaz tělesné výchovy (ČSTV).

Ministryně školství, tělesné výchovy a sportu Petra Buzková v neděli řekla, že stát by měl pomoci českému sportu, který se dostal do potíží kvůli financování Sazka Areny. Měl by ale obejít podle ní již nevěrohodný ČSTV a spolupracovat přímo s jednotlivými sportovními svazy. Prohlásila také, že generální ředitel Sazky Aleš Hušák na svém místě nemá co dělat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK