Jediný zájemce dnes získal mimoňský Falcon na 50 mil.Kč

27.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Mimoň (Českolipsko) 27. dubna (ČTK) - Jediný zájemce dnes přišel na veřejnou dražbu výrobního podniku Falcon Mimoň v konkurzu. Areál včetně zavedené výroby nábytku z ohýbaného dřeva, zásob i hotových výrobků tak za vyvolávací cenu 50 milionů korun získala zlínská společnost Matre. Na jeho zaplacení má však 90 dní, teprve potom podnik převezme. Řekl to konkurzní správce zkrachovalého podniku Jiří Bednář.

S výsledkem dražby byl dnes správce spokojen, i když po prohlídkách, kterých se zúčastnilo pět firem, čekal větší zájem. "Zájemce jsme si prověřili a víme, že všechno co v minulosti v podobných dražbách získali také zaplatili a provozují," řekl Bednář. Věří proto, že i v Mimoni bude tradiční výroba nábytku pokračovat a lidé o práci nepřijdou.

Jednatel společnosti Matre Jaroslav Navrátil ČTK bezprostředně po dražbě řekl, že je zatím předčasné hovořit o tom, co bude s firmou dál. Firma podle něho koupila Falcon jako dobrou investici. Připustil ale, že aby mohla výroba pokračovat a podnik byl konkurenceschopný, bude potřebovat restrukturalizaci. O Falcon měla podle něho společnost zájem už delší dobu.

Falcon Mimoň se dostal do finanční krize a v lednu na sebe sám prohlásil konkurz. Ve firmě přesto zůstalo 170 pracovníků a dál vyrábí. Podnik vybavený špičkovou technologií za více než 30 milionů korun má podle Bednáře dostatečné zásoby materiálu. "Měsíčně vyrobí nábytek za 7,5 milionu korun," uvedl konkurzní správce. Firma, která vyrábí ohýbaný dřevěný nábytek od roku 1870, patří k největším zaměstnavatelům v Mimoni.

S problémy se podnik potýká od loňského roku, kdy tehdejší majitel, americká firma Falcon Products, přestal odebírat produkci. Do té doby šlo 95 procent výrobků na americký trh. Falcon loni na podzim mimoňský podnik prodal slovenské společnosti Beky. Novému majiteli se ale nepodařilo získat zakázky, a problémy proto pokračovaly. Dražba a nový investor jsou pro podnik jedinou šancí na záchranu, pokud by byla neúspěšná, hrozilo podle Bednáře Falconu zastavení výroby a propouštění.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK