Stavebnictví v nových zemích EU roste rychleji než ve starých

27.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 27. dubna (ČTK) - Stavební výrobě v deseti nových zemí Evropské unie včetně České republiky se daří lépe než v původních 15 zemích EU. Zatímco staré země vykazují růst mezi jedním až dvěma procenty za rok, nové státy dosahují roční přírůstky pět až osm procent. V ČR by se výroba mohla v příštích dvou až třech letech zvýšit asi o čtyři až šest procent ročně. Na tiskové konferenci Svazu podnikatelů ve stavebnictví na stavebních veletrzích v Brně to řekl prezident svazu Václav Matyáš.

Odhady růstu stavebnictví v původních zemí EU i pro rok 2007 činí 1,1 procenta, dodal Matyáš. Nové země by pak příští rok mohly vykázat růst asi 7,7 procenta.

Podmínkou pro udržení růstu na stavebním trhu v České republice je dostatek finančních prostředků na investice ve veřejném i soukromém sektoru. K tomu je podle Matyáše mimo jiné zapotřebí rozvoj české ekonomiky a úspěšné čerpání peněz z fondů EU. Podmínkou rozvoje bytové výstavby pak je zachování pětiprocentní sazby daně z přidané hodnoty i po roce 2007.

Pro rozvoj stavební výroby v Česku je podle svazu podstatné i to, aby na trhu existovaly regulérní podmínky pro tuzemské a zahraniční firmy. Například o veřejnou zakázku se prý uchází i zahraniční podnikatelé bez dodavatelských kapacit, nabídnou zdánlivě velmi výhodné ceny pro zadavatele a investory, ale vzápětí postoupí českým firmám dodávky za ceny nižší. Existenčně tím podle SPS ohrožují firmy na koncích dodavatelských řetězců a působí problémy i investorům včetně navýšení cen a špatné kvality služeb.

Loni české stavebnictví meziročně posílilo o 4,2 procenta na 422,7 miliardy korun. Zásobník práce u staveb dopravních, průmyslových, staveb pro životní prostředí i bytovou výstavbu je takový, že v příštích deseti letech může podle svazu naplnit minimálně stejný roční objem. Celková poptávka by tak mohla překročit čtyři biliony korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK