MPO připustilo posunutí termínu podpisu smlouvy s Hyundai

27.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. dubna (ČTK) - Ministerstvo průmyslu a obchodu poprvé připustilo, že policejní vyšetřování šéfů společnosti Hyundai Motor může oddálit termín slavnostního podpisu smlouvy s jihokorejskou automobilkou Hyundai o její obří investici v Nošovicích v Moravskoslezském kraji. MPO se původně se společností Hyundai dohodlo, že smlouva bude v Nošovicích slavnostně podepsána při poklepání základního kamene nového závodu 17. května. Podle korejských médií ale Hyundai zahájení výstavby továrny kvůli vyšetřování nejvyššího vedení firmy odložila na neurčito.

"Zatím nemáme žádnou oficiální informaci o tom, že by měl být termín podpisu smlouvy posunutý. Nicméně zprávy z Koreje jsou znepokojivé a může se proto stát, že smlouva bude podepsána později než bylo původně dohodnuto," řekl mluvčí MPO Ivo Mravinac.

Hyundai by podle informací ČTK měla v nejbližších dnech oznámit, zda její zástupci do ČR přiletí v dohodnutém termínu či nikoliv. Ministr průmyslu a obchodu Milan Urban minulý týden nevyloučil, že smlouvu lze v krajním případě podepsat v jižní Koreji bez slavnostního aktu v Nošovicích.

Podle generálního ředitele agentury CzechInvest Tomáše Hrudy by ale aféra šéfů automobilky Hyundai neměla její mnohamiliardovou investici v ČR vážněji ohrozit. "Vzhledem k objemu prostředků a velikosti společnosti Hyundai je velmi pravděpodobné, že realizace projektu bude pokračovat podle původního plánu. Domnívám se, že jde pouze o přechodnou věc, která by neměla v nějakém zásadním rozsahu ovlivnit dlouhodobé investiční plány společnosti (Hyundai)," řekl dnes Hruda ČTK a Rádiu Impuls.

Stát zatím se společností Hyundai pouze dohodl podobu memoranda o této investici. Memorandum má být podle původních plánů podepsáno v polovině května v Nošovicích poté, co jej schválí česká vláda, moravskoslezské zastupitelstvo a představenstvo společnosti Hyundai. Mravinac uvedl, že vláda zatím návrh smlouvy neodsouhlasila. "Materiál by vláda měla projednat 10. května," uvedl. O tom, v jaké fázi je projednávání návrhu smlouvy na straně automobilky Hyundai, MPO zatím nemá informace.

Korejská prokuratura v těchto dnech podle světových agentur požádala o vydání zatykače na šéfa automobilky Hyundai Motor Čong Mong-kua. Po sérii vyšetřování ho podezírá z úplatkářství, zneužití důvěry a vytváření tajných fondů. S jejich pomocí se údajně Hyundai snažil o uplácení politiků a dalších vlivných lidí. Prokuratura má v úmyslu obžalovat i ředitele sesterské automobilky Kia Motors Čong Ui-suna, který je synem šéfa Hyundai. Čonga mladšího však úřady zadržet nechtějí.

Hyundai se chystá v ČR investovat až miliardu eur (až 29 miliard Kč) a podle Urbana může počítat s přímými dotacemi 4,3 miliardy korun a daňovými úlevami 1,3 miliardy korun. Pokud investice Hyundai překročí miliardu eur, daňová úleva může být podle Urbana ještě úměrně vyšší. Výstavbu prvních továrních objektů chtějí Jihokorejci v Nošovicích zahájit již letos v září. Nová továrna Hyundai by měla zahájit provoz v roce 2008 a přímo zaměstnat zhruba tři tisíce lidí, dalších až 12.000 lidí by mělo najít práci u dodavatelských firem a ve službách. Nošovická továrna má ročně vyrábět 300.000 osobních automobilů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK