Akcie ČEZ se na burze zřítily o 4,1 pct

27.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. dubna (ČTK) - Akcie elektrárenské společnosti ČEZ se ¨ve čtvrtek na pražské burze při mohutných obchodech zřítily o 4,12 procenta na nejnižší hodnotu za posledních takřka 11 týdnů 791,6 koruny. Výprodej podle makléřů vyvolalo prudké snížení cen povolenek na emise oxidu uhličitého (CO2) na trzích. Silně ztrácely i další akcie, takže index PX odepsal silných 2,12 procenta na 1514,9 bodu, vyplývalo z výsledků burzy.

České, francouzské, holandské, belgické a estonské společnosti využily loni méně emisních povolenek, než jim bylo přiděleno, což vedlo k propadu cen povolenek na burzách. Na to zareagovala sestupem elektřina na německém trhu, kde končí většina vyvážené elektřiny ČEZ, vysvětloval analytik firmy Atlantik FT Petr Novák.

Cena výrobce léčiv Zentiva se svezla o 3,61 procenta na 1176 korun kvůli obavám makléřů z meziročního poklesu zisku v prvním čtvrtletí, který má být zveřejněn v úterý. Petrochemický holding Unipetrol odepsal 2,9 procenta na 261,5 koruny. Československá obchodní banka snížila podíl v Unipetrolu na 2,97 procenta z 3,09 procenta k 25. dubnu. Podle hlášení pro regulátora ČNB tak zůstala třetím nejsilnějším akcionářem za Českou spořitelnou s pětiprocentním podílem. Hlavním majitelem Unipetrolu je polský PKN Orlen s 63 procenty.

Akcie Českého Telecomu klesly přes zveřejnění meziročně mnohem lepšího hospodaření za první tři letošní měsíce a schválenou dividendu 45 korun na akcii o 1,06 procenta na 502,5 koruny. Směru trhu se z předních podniků obchodního systému SPAD postavila jen emise realitní firmy Orco a připsala si 1,9 procenta na 2889 korun. Valná hromada Orco rozhodla o výplatě plánované dividendy 0,8 EUR, necelých 23 korun na akcii.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK