ČNB zvýšila v nové prognóze odhad HDP

27.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. dubna (ČTK) - Česká národní banka v nové prognóze zvýšila odhad růstu HDP v letošním roce na 5,4 až 6,9 procenta. Do zvýšeného odhadu růstu HDP se promítá překvapivý růst v minulém roce. V roce 2007 odhaduje ČNB růst HDP o 3,9 až 6,9 procenta. S prognózou je konzistentní relativní stabilita v nejbližším období a následný růst úrokových sazeb, uvedl na tiskové konferenci guvernér ČNB Zdeněk Tůma.

Podle něj se loňským číslům HDP věnovala velká část debaty, ale základní náhled centrální banky na ekonomiku se nezměnil. "Ekonomika je ve fázi rychlejšího růstu, ale zároveň zůstáváme v důvěře, že ČR je nízkoinflační ekonomikou," uvedl Tůma.

Odhad vývoje inflace ČNB mírně snížila. V březnu 2007 očekává růst cen mezi 2,2 až 3,6 procenta a následně v září v intervalu 3,2 až 4,6 procenta.

Rizika prognózy jsou podle Tůmy vyvážená. Směrem nahoru působí aktuálně vyšší ceny ropy, naopak směrem dolů působí tržní očekávání silnější koruny.

"Údaj o HDP za rok 2005 znamenají pro nás stále jistou nejistotu," uvedl Tůma. Proto ČNB bude očekávat další čísla o ekonomickém růstu. Údaje za první čtvrtletí by do jisté míry měla čísla za rok 2005 potvrdit, dodal.

Tůma uvedl, že bankovní rada dnes rozhodla ponechat sazby na úrovni dvou procent jednomyslně. Podle něj si lze představit, že dojde během tohoto roku k postupnému nárůstu úrokových sazeb. "Ale v nejbližších měsících k tomu dojít nemusí," dodal s tím, že nejbližší období lze interpretovat jako cokoliv mezi jedním až čtyřmi měsíci.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK