Americké akcie šly dopoledne oběma směry

27.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 27. dubna (ČTK) - Akcie předních amerických společností šly dopoledne na Wall Street oběma směry a akciové indexy proti středečnímu závěru vykázaly jen mírný pohyb. Znepokojivou výsledkovou zprávu ropného gigantu Exxon Mobil Corp. vyrovnal kladný dopad komentáře šéfa centrální banky Bena Bernankeho k výhledu úrokových sazeb.

Dow Jonesův index v poledne newyorského času posílil o dvě desetiny procenta na 11.379,6 bodu. Index technologického trhu Nasdaq se v 18 hodin SELČ zvýšil o 0,7 procenta na 2350,4 bodu.

Bernanke ve svém komentáři naznačil, že by si centrální banka Fed mohla v nynější sérii zvyšování úrokových sazeb udělat přestávku. Dow Jonesův index se ale dostal do prodejních tlaků poté, co Exxon nenaplnil očekávání analytiků. Negativně se projevilo také zvýšení úrokových sazeb v Číně, kvůli nimž klesly akcie strojírenské skupiny Caterpillar Inc. a dalších amerických koncernů, které mají v Číně velké odbytiště.

Možnost přestávky ve zvyšování úroků pomohla dopoledne nahoru akciím společností, které jsou na pohyb úrokových sazeb citlivé. Posílila například Bank of America Corp., napsala agentura Reuters.

Bernanke v projevu před členy Kongresu uvedl, že tempo růstu ekonomiky se v prvních třech měsících pohybovalo od čtyř do pěti procent, což je proti poslednímu loňskému čtvrtletí velké zlepšení.

Fed ve snaze zabránit dalšímu růstu cen 28. března zvýšil hlavní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 4,75 procenta. Bylo to již 15. zvýšení sazeb od června 2004, kdy banka zahájila kampaň upevňování měnové politiky. Na březnovém zasedání Fed naznačil, že může sazby zvýšit opět, aby udržel inflaci pod kontrolou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK