Erste Bank zvýšila do března zisk na rekordních 240 milionů eur

28.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha/Vídeň 28. dubna (ČTK) - Rakouská Erste Bank Sparkassen, většinový vlastník České spořitelny, zvýšila v prvním čtvrtletí čistý konsolidovaný zisk o téměř 50 procent na rekordních 239,6 milionu eur (asi 6,8 miliardy Kč). V prvním čtvrtletí 2005 skupina hospodařila se ziskem 160,3 milionu eur. Sdělila to Hana Cygonková z tiskového odboru banky. Akcie Erste Bank se obchodují na pražské burze cenných papírů.

Provozní zisk Erste Bank v prvním čtvrtletí stoupl meziročně o 21,5 procenta na 471,2 milionu eur. Za růstem jsou čisté příjmy z poplatků a provizí, které se zvýšily o deset procent na 342 milionů eur. Čistý úrokový výnos stoupl o 7,6 procenta na 724 milionů eur.

Celková bilanční suma skupiny Erste ke konci března vzrostla na 158,8 miliardy eur oproti 152,7 miliardy eur na konci loňského roku. Návratnost kapitálu činila v prvním čtvrtletí 15,6 procenta, zatímco na konci roku byla na úrovni 19 procent. Kapitálová přiměřenost byla 10,2 procenta.

V následujících letech plánuje Erste Bank meziroční nárůst čistého zisku v průměru o více než 20 procent. Banka předpokládá, že toho dosáhne především díky dceřiným společnostem ve střední a východní Evropě.

Skupina Erste Bank je jednou z nejsilnějších skupin ve středoevropském regionu. Poskytuje služby zejména drobným klientům. Má více než 15 milionů zákazníků a zaměstnává přes 36 tisíc lidí, z toho téměř dvě třetiny mimo Rakousko.

Do skupiny Erste patří vedle České spořitelny i Slovenská sporiteuňa. V Chorvatsku loni fúzovala Riječka banka s Erste&Steiermärkische bank, v Maďarsku Erste koupila Postabanku a loni v srpnu dokončila v Srbsku koupi většinového podílu v Novosadské bance. Koncem loňského roku banka rovněž zvítězila v tendru na koupi většinového podílu největší rumunské banky Banca Comerciala Romana. Akcie Erste se obchodují na pražské burze.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK