Skanska v 1. čtvrtletí snížila tržby i provozní zisk

28.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. dubna (ČTK) - Největší stavební firma na tuzemském trhu Skanska snížila v prvním čtvrtletí v České republice a na Slovensku provozní zisk na 70,2 milionu z loňských 279,5 milionu korun. Čistý zisk činil 22 milionů korun, loni firma údaj nezveřejnila. Tržby se meziročně snížily o 100 milionů na 5,5 miliardy korun. Řekl to Ondřej Šuch ze Skanska CZ. Skupina zaměstnává kolem 7000 pracovníků.

Nižší zisk je podle firmy způsoben nezvykle dlouhým zimním počasím, které hlavně v dopravním stavitelství bránilo provádění některých zemních prací, například výrobě a pokládce asfaltu. "Nejsme znepokojeni, máme pro letošní rok zajištěn dostatečný objem prací a ty, kterým bránilo zimní počasí, v těchto dnech již naplno běží," uvedl generální ředitel Skanska CZ Zdeněk Burda.

Mezi významné zakázky, které firma získala v letošním prvním čtvrtletí, patří stavba části silničního okruhu kolem Prahy v úseku Vestec - Lahovice a další část dálnice D47 v úseku Hladké Životice - Bílovec. Firma získala zakázku i ve Skandinávii, kde uzavřela kontrakt na stavbu dálničního tunelu u Helsinek.

Firmu letos postihl finanční skandál v třinecké divizi, letošní výsledky však již neovlivnil. Z místa finančního ředitele odešel Miroslav Tvrdý, Skanska ho ale z interních účetních chyb neviní. Hlavní postavou v machinacích s účetnictvím byl podle tisku bývalý ekonomicko-správní ředitel divize Pozemní stavitelství Morava Roman Hladonik. Firma ho odvolala z funkce již v únoru.

Loni Skanska v České republice a na Slovensku zvýšila čistý zisk o pětinu na 1,347 miliardy korun. Tržby vzrostly o 15 procent na 33,9 miliardy korun. Na tuzemském trhu tak společnost zaujímá zhruba šest procent.

Koncern Skanska se sídlem ve Švédsku je třetí největší stavební společností na světě. Vedle České republiky, Slovenska a Skandinávie působí v USA, Jižní Americe a Velké Británii. Celkově koncern zaměstnává 55.000 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK