Soud v Koreji vydal zatykač na šéfa automobilky Hyundai

28.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Soul 28. dubna (ČTK) - Korejský soud vyhověl žádosti prokuratury a vydal zatykač na generálního ředitele automobilky Hyundai Motor Čong Mong-kua. Předseda senátu I Jong-sok agentuře AP řekl, že vznesená obvinění jsou vážná a soud má obavy, že pokud se Čong ocitne na svobodě, může začít likvidovat důkazy.

Prokuratura o vydání zatykače soud požádala ve čtvrtek kvůli podezření, že ředitel automobilky zpronevěřil podnikové peníze a vytvářel tajné fondy, z nichž firma uplácela politiky a další vlivné lidi.

"Místopředseda a výkonný ředitel Kim Tong-čin převezme úplnou zodpovědnost a dohled nad fungováním společnosti Hyundai Motor. O tyto povinnosti se dělil i s generálním ředitelem Čong Mong-kuem," sdělil mluvčí automobilky Oles Gadacz.

Hyundai plánuje výstavbu montážního závodu v České republice, do něhož chce investovat až miliardu eur (až 29 miliard Kč). Vyšetřování nejvyššího vedení firmy ale podle korejských médií může začátek stavby oddálit. Podnik sám k tomu ale žádné oficiální stanovisko nevydal.

"Veškerá činnost firmy na domácím trhu i v zahraničí, prodejní aktivity, výzkum a vývoj nejsou dnešním rozhodnutím dotčeny, a budou pokračovat jako doposud," dodal Gadacz.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK