Americká ekonomika 1. čtvrtletí výrazně zrychlila

28.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 28. dubna (ČTK) - Americká ekonomika rostla v prvním čtvrtletí letošního roku nejrychleji za dva a půl roku. Meziroční tempo růstu hrubého domácího produktu stouplo na 4,8 procenta z 1,7 procenta v poledních třech měsících roku 2005. Ekonomiku podpořily firemní investice a výdaje vlády i spotřebitelů. Vyplývá to ze zprávy, kterou zveřejnilo americké ministerstvo obchodu.

Výsledky skončily pouze mírně pod odhady analytiků, kteří v průměru očekávali růst 4,9 procenta. Růst ekonomiky byl nejvyšší od třetího čtvrtletí 2003, kdy HDP stoupl o 7,2 procenta.

Ekonomiku v prvním čtvrtletí podpořily jak výdaje podniků, tak vlády a spotřebitelů. Výdaje vlády vyskočily o 10,8 procenta, v předchozím čtvrtletí naopak o 2,6 procenta klesly. Vládní výdaje byly nejvyšší od druhého čtvrtletí 2003, kdy se zvýšily o 22,1 procenta. Vláda investovala hlavně do rekonstrukce oblastí postižených hurikány. Výdaje spotřebitelů stouply o 5,5 procenta po růstu o 0,9 procenta v předchozích třech měsících.

Firmy v prvním čtvrtletí výrazně zvýšily své investice. Firemní výdaje stouply o 14,3 procenta, což byl trojnásobný růst ve srovnání s předchozím čtvrtletím a nejrychlejší růst za téměř šest let. Vysoké výdaje naznačují, že firmy jsou optimistické ve svém výhledu, a jsou tak ochotné více investovat do své expanze.

Analytici údaje přivítali, upozorňují však, že k vysokému růstu přispělo i slabší poslední čtvrtletí 2005. Dobrým signálem pro ekonomiku jsou podle nich hlavně firemní investice. "Čísla vypadají celkem dobře, jsou téměř na pěti procentech, investice firem jsou masivní, výdaje spotřebitelů, jak jsme věděli, velmi silné, takže vcelku jsou to silná čísla," komentoval zprávu pro agenturu Reuters hlavní ekonom BMO Financial Group Rick Egelton. Současně však podle analytiků čísla posilují očekávání, že americká centrální banka by si mohla dát přestávku ve zvyšování sazeb.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK