Technologické akcie v USA kvůli Microsoftu v pátek oslabily

01.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 1. května (ČTK) - Ceny amerických technologických akcií se v pátek snižovaly a značný vliv na ně měly vyhlídky softwarové společnosti Microsoft. Ta zveřejnila výsledky hospodaření, které nesplnily odhady analytiků, a management navíc nastínil nepříznivý výhled, který donutil řadu analytiků snížit nákupní doporučení k akciím firmy.

Dow Jonesův index klesl o 15,37 bodu a den uzavřel se ztrátou v rozsahu 0,14 procenta na 11.367,14 bodu. Širší index S&P 500 nicméně zpevnil o 0,89 bodu a den zakončil vyšší o 0,07 procenta na hodnotě 1310,61 bodu. Naopak index technologického trhu Nasdaq Composite klesl o 22,38 bodu a den končil slabší o 0,95 procenta na 2322,57 bodu.

Akcie Microsoftu za velmi aktivního obchodování klesly o více než 11 procent a zaznamenaly tak nejhlubší propad za více než pět let. Propad akcií Microsoftu s sebou stáhl také další firmy v odvětví, například Oracle si odepsal 2,3 procenta hodnoty.

Na obchodování měla vliv i statistika, která ukázala, že hrubý domácí produkt USA v prvním čtvrtletí podle prvního rychlého odhadu rostl tempem 4,8 procenta ročně. To je výrazné zrychlení tempa proti čtvrtému čtvrtletí loni, kdy růst v přepočtu na celý rok činil pouze 1,7 procenta. Tempo růstu je nyní v USA nejrychlejší za dva a půl roku.

Výraznějšímu zpevnění cen akcií stojí v cestě drahá ropa, která ale pomáhá k růstu akciím některých těžebních společností. Vzhůru tak zamířily akcie firem ExxonMobil nebo ConocoPhillips. Cena ropy se zvyšuje kvůli geopolitickému napětí a v současné době se prodává za zhruba 72 dolarů za barel.

"Velká část trhu si vedla dobře, s výjimkou Microsoftu. Ten snížil hodnotu jak Dow Jonesova indexu, tak indexu Nasdaq, protože v obou indexech je zastoupen velmi výrazně," řekl šéf makléřské společnosti Pacific Growth Securities Stephen Massocca.

Objemy obchodů jsou na akciových trzích velmi vysoké a i v USA vysoko převyšují průměr, což svědčí hlavně makléřským společnostem a obchodníkům s cennými papíry. Na newyorské burze NYSE v pátek vyměnilo majitele 1,79 miliardy akcií, zatímco loňský průměr činil 1,61 miliardy denně. Na Nasdaqu se v pátek zobchodovalo 2,58 miliardy akcií, zatímco loňský průměr činí 1,8 miliardy akcií denně.

Na devizovém trhu obnovil pokles dolar, který už několik dní doplácí na souhru nepříznivých faktorů. Jednak reaguje na komentář členů skupiny G7, kteří uvedli, že ke zlepšení obchodní nerovnováhy ve světě je nutné, aby se výrazněji snížil kurz dolaru. Ve stejném duchu se vyjádřil také Mezinárodní měnový fond, zatímco šéf americké centrální banky Ben Bernanke naznačil, že banka v určitém okamžiku v budoucnu přeruší zvyšování úroků. Pro dolar není nejpříznivější ani napětí ve světě, především spor Západu s Íránem.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,2617 USD a klesl tak z předchozích 1,2529 USD, kde byl ve čtvrtek. Na paritě s japonským jenem oslabil na 113,84 ze 114,09 JPY, zatímco euro vůči jenu vystoupilo na 143,57 z předchozího kurzu 142,94 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK