Americké akcie v pondělí klesly kvůli obavám z úroků

02.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 2. května (ČTK) - Americké akcie v pondělí klesly, protože se na trh vrátily obavy z vyšších úrokových sazeb. Investoři se obávají, že centrální banka Fed bude ve zvyšování základní úrokové míry pokračovat déle, než se předpokládalo, a to stáhlo dolů akcie společností citlivých na pohyb úroků.

Dow Jonesův index za pondělí klesl o 23,85 bodu na 11.343,29 bodu, tedy o 0,21 procenta. Během dne ale index dosáhl nového šestiletého maxima. Index trhu Nasdaq se snížil o 17,78 bodu na 2304,79 bodu a o 0,77 procenta tak přišel.

Akcie, které se po většinu dne držely nad předchozím závěrem, zvrátily před koncem obchodování směr a prudce šly dolů. Způsobila to zpráva v televizní stanici CNBC, která obnovila obavy z vysokých úroků, které Fed zvedá od června 2004. CNBC přišla s novou interpretací čtvrtečního komentáře šéfa Fedu Bena Bernankeho.

Investoři poté prodávali akcie bank a společností z finančního sektoru, které jsou na pohyb úroků citlivé. Dolů tak šly například American Express Co. a JPMorgan Chase & Co. Vyšší úroky bankám snižují ziskové marže a navíc snižují poptávku po úvěrech.

Po zprávě CNBC se oživil kurz dolaru, vůči euru vzrostl a vůči jenu snížil denní ztrátu. Očekává se, že Fed zvýší příští týden základní úrok na pět procent a je možné, že bude poté v dalším zvyšování úroků pokračovat. Kurz eura se snížil o 0,4 procenta na 1,2585 USD a dolar k jenu zmírnil pokles na 0,5 procenta při kurzu 113,31 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK