Pekaři hodlají zdražovat až o 30 procent

02.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. května (ČTK) - Spotřebitelé zřejmě v dohledné době sáhnou hlouběji do kapsy při nákupu pečiva. Jeho výrobci převážně hovoří o nutnosti zvednout ceny, přičemž někteří chtějí zdražovat až o 30 procent. Důvodem je zejména nárůst nákladů na energie, pohonné hmoty, ale i další vstupy. Například rohlíky tak mohou být dražší o desetihaléře, chleba o koruny. Některé velké pekárny vyjednávají s obchodními řetězci, o zdražování v následujícím období mluví i menší výrobci. Řada pekařů však vyčkává na krok lídrů trhu, vyplývá z ankety ČTK.

Přední firma na trhu, Delta Pekárny, podle mluvčího Jaroslava Pompa zatím nemůže upřesnit, kdy a o kolik ceny zvedne. V současnosti o tom jedná s obchodními řetězci. "Hraje se o přežití celého pekárenského byznysu, takže by to mělo přijít co nejdřív," podotkl mluvčí.

Také Odkolek vyjednává o úpravě cen s odběrateli. Podle generálního ředitele firmy Jana Jedličky by se měl růst cen pohybovat v řádu desítek procent. Spotřebitelé to nepochybně pocítí, protože řetězce nárůst cen neponesou na svých bedrech, uvedl Jedlička s tím, že rohlík by mohl zdražit i o několik desetníků.

Do měsíce se chystá upravit ceny benešovská pekárna Benea. Zástupce firmy řekl, že růst zřejmě nepřesáhne 30 procent. "Je neúnosné, jak se zdražují vstupy," zdůvodnil chystaná cenová opatření. Firma o nich nyní začala jednat s odběrateli.

O zvýšení cen pečiva a chleba o 30 procent uvažuje i Ústecká pekárna Inpeko. "Od kdy, to bude záležet na jednání s řetězci, ale chtěli bychom co nejdříve," řekl obchodní ředitel firmy Josef Šupík.

"Musíme zvýšit ceny v průběhu května mezi 20 až 30 procenty u celého sortimentu, aby to pokrylo náklady," řekl ředitel pekárny Nopek z Vysokého Mýta na Ústeckoorlicku Bohumil Štanglica. "Je to nutnost. Lidé zde slouží v sobotu, neděli o svátcích, v noci a nemůžeme je zaplatit," tvrdí.

Pekárenská společnost Beas Hradec Králové, která patří mezi největší firmy v oboru ve východních Čechách, zatím své výrobky nezdražila. "Pekárenství se ale zdražení neubrání. Rostou ceny energií, pohonných hmot, mzdy. Čekáme, co udělají lídři trhu. Dříve nezdražíme," řekl ředitel firmy Beas Bedřich Syrovátko.

Ke zdražení se chystá také majitel pekárny v Kraslicích na Sokolovsku Jaroslav Lepič. Podle něho mohou ceny vzrůst mírně nad 20 procent. Ale i on bude čekat, s čím přijdou velcí dodavatelé. "Zhruba dvacetiprocentní růst by nám při současných nákladech zajistil, abychom se dostali na hospodářské výsledky loňského roku," poznamenal Lepič.

Výrobci, kteří zvýšení cen neplánují, jsou podle ankety ČTK spíš výjimkou. Například Českobudějovická pekárna Pekast, která patří k největším producentům chleba a pečiva na jihu Čech, zatím o zdražení svých výrobků kvůli rostoucím cenám energií, surovin a pohonných hmot neuvažuje. Firma má přes 300 odběratelů na Českobudějovicku, Českokrumlovsku, Prachaticku, Strakonicku a Táborsku. Zásobuje i velké supermarkety v kraji.

"Zdražení cen je velmi citlivé téma. Uvažovat o tom můžeme, ale otázka je realita na trhu a konkurence. Hledáme spíše rezervy v nákladech, abychom vůbec udrželi svoje zákazníky," řekl ředitel společnosti Josef Maška.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK