Burza oslabila o 1,1 pct na letošní minimum

02.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. května (ČTK) - Pražská burza v úterý oslabila na letošní minimum, když již třetí obchodní den za sebou marně vzdorovala vlně prodejních objednávek. Důvěru investorů podle obchodníků ztratil petrochemický holding Unipetrol a zřítil se o takřka pět procent. Index trhu PX klesl o 1,12 procenta na 1477 bodů. Výsledky zveřejnila burza.

Celkové obchody s akciemi narostly na 6,1 miliardy korun po pátečním již v letošním roce nadprůměrném objemu 4,5 miliardy korun.

Akcie Unipetrolu si pohoršily o 4,99 procenta na 247,7 koruny, když dopoledne krátce ztrácely takřka sedm procent. Investoři reagovali zejména na zprávu auditora KPMG, podle níž Unipetrol v rozvaze za rok 2005 nevytvořil žádnou rezervu na možnou soudní prohru ve sporu se společností Deza. KPMG vyčíslil tuto ztrátu až na 817 milionů korun.

"Unipetrol zaslouženě ztratil důvěru, když audit přinesl výrazné přehodnocení provozních výsledků a varování, že nevytvořil opravnou položku na soudní spor. Po skandálech v USA jsou investoři velmi citliví na důvěryhodnost reportovaných výsledků," uvedl Roman Skalický z makléřské firmy Afin Brokers.

Československá obchodní banka na konci minulého týdne snížila svůj podíl v Unipetrolu na 2,9 procenta, když ještě ve čtvrtek 27. dubna naopak rozšířila zastoupení na 3,84 procenta. Vyplývá to z hlášení pro regulátora kapitálového trhu ČNB.

Akcie elektrárenské skupiny ČEZ ubraly dalších 3,21 procenta na 747,8 koruny. Odborníci to nadále přičítali strmému poklesu cen elektrické energie a emisních povolenek na burzách v zahraničí. Philip Morris odepsal 2,7 procenta na 13.695 korun. Tento největší hráč domácího cigaretového trhu snižuje od května distributorům a prodejcům významně marži, což bude mít negativní dopad i na ziskovost Philip Morris, tvrdí distribuční firma Czech Tobacco Corporation.

Na zveřejněné čtvrtletní výsledky reagoval růstem o 0,77 procenta na 1180 korun výrobce léčiv Zentiva. "Výsledky Zentivy zaostaly jak na úrovni tržeb tak i čistého zisku za očekáváním, ale část trhu měla očekávání ještě pesimističtější, takže po jejich zveřejnění akcie vyskočily," vysvětlil Pavel Sudek ze společnosti Atlantik FT.

Obchody: Hodnoty:(mld.Kč)

celkové 7,835

akcie 6,126

dluhopisy 1,709

obchodní systém 3,178

ostatní obchody 4,657

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK