Tisk: MZe má k dispozici 349 návrhů na protipovodňová opatření

03.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. května (ČTK) - Ministerstvo zemědělství má k dispozici 349 návrhů konkrétních protipovodňových opatření za více než 12 miliard korun od jednotlivých státních podniků Povodí a od Lesů ČR, informuje dnešní Právo s tím, že by se tato opatření měla financovat nad rámec dosud uvolněných pěti miliard korun na odstranění škod způsobených letošními záplavami.

Další návrhy a studie, které by měly zabránit ničivým záplavám, přitom na ministerstvo podle deníku stále docházejí. "Aby se dalo urychleně stavět, je třeba přijmout zákon o vzniku Fondu pro realizaci protipovodňových opatření, ale i novelizovat vodní zákon a stavební zákon," píše Právo.

Z předložených 349 návrhů opatření proti povodním, které navrhují státní podniky Povodí a Lesy ČR, je 249 stavebních a 100 studií eventuálních záplavových území. Celkové náklady podle deníku představují 12 miliard, z toho téměř deset miliard by se proinvestovalo do roku 2010.

Návrhy podle listu nepředstavují žádné gigantické zásahy do krajiny, jedná se spíše o vytvoření možností pro zadržení vody v neškodných rozlivech, lepší ochranou obcí, využitím přírodních nádrží a zlepšením průtoků v řekách a potocích.

Podle Práva počítá ministr zemědělství Jan Mládek s tím, že opatření budou financována 15 miliardami z Fondu pro realizaci protipovodňových opatření, devíti miliardami přispěje Evropská investiční banka, čtyři miliardy doplní výnosy z privatizace a další dvě miliardy by dodal státní rozpočet.

"Umím si představit, že by se z tohoto fondu hradila nejen protipovodňová opatření, ale také třeba výkupy domů či pozemků z důvodů ohrožení povodněmi," citují dnešní Lidové noviny premiéra Jiřího Paroubka v souvislosti s ustavením Fondu pro realizaci protipovodňových opatření. Podle něj by se náklady v souvislosti s povodněmi měly vyšplhat na 50 miliard korun, píšou LN. Na pomoc půjdou prostředky také z operačních programů ministerstva pro místní rozvoj a ministerstva životního prostředí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK