Americké akcie v úterý vzrostly s firemními výsledky a cenou ropy

03.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 3. května (ČTK) - Americké akcie v úterý vzrostly a Dow Jonesův index díky tomu uzavřel den nad 11.400 body poprvé od začátku roku 2000. Nahoru šly s cenami ropy především akcie ropných koncernů. V růstu akcií se projevilo i to, že čtvrtletní výsledky firemního hospodaření zveřejněné v úterý byly vyšší, než se předpokládalo.

Dow Jonesův index za úterý posílil o 73,16 bodu na 11.416,45 bodu, tedy o 0,64 procenta. Index trhu Nasdaq se zvýšil o 0,22 procenta na 2309,84 bodu, když si 5,05 bodu připsal.

Výsledkové zprávy zveřejnila například pojišťovna St. Paul Travelers Cos., průmyslový koncern Emerson Electric Co. a potravinářský podnik Archer Daniels Midland Co. Jejich výsledky byly vyšší, než analytici odhadovali. "Dostali jsme dobré výsledky od různých společností, které podporují předpoklad, že zisky firem letos porostou o dvojciferná procenta," řekl hlavní manažer pro investice ze společnosti North Star Investment Management Company.

Po závěru obchodování šly dolů akcie softwarové firmy Adobe Systems Inc., která pozitivní výsledkový trend nepotvrdila. Emise pak oslabila o 6,7 procenta na 35,80 dolaru.

Cena americké ropy vzrostla o 91 centů na 74,61 dolaru kvůli přetrvávajícím obavám ze sporu o íránský jaderný program. Vyšší ceny ropy mají sice negativní dopad na širší trh, protože zvyšují výdaje firmám i spotřebitelům, ropným koncernům ale zvyšují příjmy. Nahoru šly například Exxon Mobil či Chevron.

Dolar v úterý klesl a zůstal blízko jednoletého minima vůči euru. Obchodníci přestali věnovat pozornost komentářům americké centrální banky, které působí ve prospěch dolaru, a zaměřili se na data o pokračujícím růstu v eurozóně.

Kurz eura se za celý den zvýšil o 0,2 procenta na 1,2615 dolaru. Během dne dosáhl 1,2667 USD a byl tak blízko pondělního ročního maxima 1,2690 USD. Vůči jenu se kurz dolaru téměř nezměnil a uzavřel den na 113,31 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK