Merrill Lynch mění strategii a předpovídá další pokles dolaru

03.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 3. května (ČTK) - Americká investiční banka Merrill Lynch zásadně mění strategii investování na amerických trzích, k čemuž ji vede předpoklad dalšího oslabení kurzu dolaru. Investorům tak doporučuje více se zaměřit na akcie, ale výrazně snížit podíl v dluhopisech. Píše se to ve zprávě, kterou banka zaslala ČTK.

"Měníme alokaci aktiv i zaměření na jednotlivé sektory. Tyto kroky odrážejí hlavně náš předpoklad, že globální měnová politika ještě více ublíží dolaru," řekl analytik banky Richard Bernstein.

Merrill Lynch nyní doporučuje vložit 50 procent volných finančních prostředků do akcií, 30 procent do dluhopisů a 20 procent si ponechat v hotovosti. Dosud banka doporučovala 40 procent akcie, 45 procent dluhopisy a 15 procent hotovost.

Bernstein řekl, že Merrill Lynch chce na předpoklad dalšího oslabení dolaru zareagovat nákupem akcií, které budou z poklesu kurzu měny nejvíce těžit. Nejvýraznější změnou je větší důraz na technologické akcie, a naopak snížení podílu v energetickém odvětví, převážně v rozvodných společnostech, řekl analytik.

Merrill Lynch předpokládá, že americká centrální banka velmi brzy ukončí cyklus zpřísňování měnové politiky, který trvá téměř dva roky. Přitom právě v této době začíná se zvyšováním úroků Evropská centrální banka a zřejmě se přidá i japonská centrální banka. Dolar tak může velmi rychle přijít o svou dosavadní podporu, což bylo právě úrokové zvýhodnění.

Za sektor číslo jedna nyní banka považuje základní průmysl, na druhé místo řadí telekomunikace a jako třetí nejatraktivnější obor vidí vyspělé technologie. Spoléhat už ale nehodlá na akcie firem, které jsou závislé na tom, jak jsou spotřebitelé ochotni utrácet. V posledních dvou letech přitom výdaje spotřebitelů podpořily kurzy akcií řady firem v tomto odvětví.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK