TCHAS získal zakázku na modernizaci polských kolejí za 1,4 mld.Kč

03.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 3. května (ČTK) - Sdružení českých a polských firem zastřešené ostravskou společností TCHAS získalo zakázku na modernizaci polské železniční tratě. Za kompletní rekonstrukci 121 kilometrů dlouhého koridoru mezi stanicemi Siedlce a Lukow dostane přibližně 50 milionů eur (asi 1,4 miliardy korun). Zakázku zaplatí ze 75 procent Evropská unie, zbytek bude financovat polská vláda. ČTK to řekl předseda správní rady TCHAS Václav Daněk.

"Dokazuje to, že české stavební firmy mohou nabídnou zkušenosti a reference získané v posledních patnácti letech při realizaci železničních staveb v České republice," dodal Daněk.

Zakázka zahrnuje modernizaci kolejí, železničního spodku i svršku, trakční sítě i související geodetické a inženýrské práce. Součástí díla jsou také rekonstrukce nástupišť a dalších objektů, budování objízdných komunikací i rekonstrukce železničních mostů. Po modernizaci se na trati zvýší maximální rychlost na 160 kilometrů v hodině, zároveň se sníží bezpečnost a hlučnost. "Zvýší se také úroveň cestování, komfort pro cestující a v neposlední řadě se sníží náklady na provozování železnice," řekl Daněk.

Dalšími členy sdružení, jež bude zakázku realizovat, jsou kromě Tchasu polské firmy PrzedsiŽbiorstwo Utrzymania Infrastruktury Kolejowej z Katovic, Grupa ZUE S.A. z Krakova a PEBEK Radom, dceřiná firma Tchasu.

Zkušenosti s modernizací železnic získal Tchas při realizaci staveb prvního a druhého železničního koridoru v Česku. Od roku 1997 provádí práce související s modernizací železničního spodku a svršku, železničních stanic a mostních objektů. Byl například generálním dodavatelem modernizace trati Huštěnovice - Otrokovice nebo Ostrava - Petrovice u Karviné, nyní se podílí na modernizaci bohumínského železničního uzlu. Firma se podílí také na modernizaci železničních tratí na Slovensku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK