Mládek: PGRLF vyhlásí tendr na prodej pohledávky za Setuzou

03.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. května (ČTK) - Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond vyhlásí výběrové řízení na prodej pohledávky ve výši 4,1 miliardy korun za potravinářskou firmou Setuza. Rozhodujícím kritériem bude nabídnutá cena, která musí činit nejméně 500 milionů korun, řekl dnes novinářům ministr zemědělství Jan Mládek. Materiál o tomto záměru dostane příští středu pro informaci vláda a po skončení jejího jednání by měl být tendr vyhlášen.

Podpůrný fond získal pohledávku za Setuzou na základě rozhodnutí vlády letos v únoru od České konsolidační agentury. Zaplatil za ni 465 milionů korun. Převod byl základem plánu, podle nějž měl stát opět získat v potravinářské firmě vliv přeměnou pohledávky na akciový podíl. Jednání o této věci s vlastníky Setuzy ale podle ředitele fondu Petra Buchala nesměřovala k jasné dohodě.

"Zjistili jsme, že všechny ostatní varianty v této chvíli zřejmě nejsou průchodné, protože nemáme partnera, se kterým bychom dělali kapitalizaci nebo společný prodej," uvedl dnes k tomu Mládek.

PGRLF do loňského podzimu vlastnil 38,3 procenta akcií Setuzy. V listopadu byl ale nucen převést tento podíl na společnost Český olej, a to na základě utajené opční smlouvy podepsané v roce 2002 a jejích dodatků. Český olej, ovládaný skupinou podnikatelů kolem Tomáše Pitra, zvýšil svůj podíl v potravinářské firmě po přikoupení dalších akcií ze 49,9 procenta na více než 90 procent. Státu zbyla čtyřmiliardová pohledávka.

Pitr počátkem roku uvedl, že řešením vztahů Setuzy se státem by mohl být spíš prostředník v podobě nového investora. Přednostní právo na koupi Českého oleje pak získala firma PPF Investments. Ta také projevila zájem o pohledávku, ležící tehdy v ČKA, a nabídla za ni podle svého vyjádření 570 milionů korun. O koupi dluhu Setuzy vyjádřila zájem i rakouská investiční společnost HMH. O potravinářskou firmu se zajímají i některé další firmy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK