Operátoři: Ceny volání mohou klesnout, ale nemusí

03.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. května (ČTK) - Telekomunikační firmy se zatím neshodují v tom, zda bude mít snížení propojovacích poplatků vliv na ceny pro koncové zákazníky. Poplatek za volání do mobilní sítě snížil ČTÚ o 12 haléřů na 2,99 Kč a na pevnou linku ze 40 haléřů za minutu ve špičce na 38 haléřů. Jako první o tom informoval deník Mladá fronta Dnes.

"Snížení propojovacích poplatků se rozhodně odrazí v cenách pro koncové zákazníky," řekl mluvčí T-Mobile Jiří Hájek. Podle zástupce jednoho z operátorů pevných linek je ale snížení poplatků pouze kosmetické a nevyplatí se kvůli němu měnit ceníky.

Český Telecom, který nedávno představil kompletní novou strukturu cen, podle mluvčího Martina Žabky rozhodnutí obdržel dnes a analyzuje jej. Podle neoficiálních informací ale firma v nejbližší době žádnou změnu nechystá. Podobně se s čerstvým rozhodnutím úřadu teprve seznamují i další operátoři.

"V současné době analyzujeme, v jaké míře se snížení propojovacích cen promítne do celkového hospodaření společnosti a jestli jej zohledníme v koncových cenách nebo v přípravě ještě atraktivnějších nabídek pro zákazníky," řekl mluvčí Vodafone CR Jakub Hrabovský.

Úřad rovněž snížil cenu u pronájmů za linky Českého Telecomu pro konkurenční operátory.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK