AK chce širší pomoc drůbežářům, nejen náhrady za snížení výroby

03.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. května (ČTK) - Agrární komora chce širší pomoc pro drůbežáře, postižené vlivem ptačí chřipky na trh, než jen náhrady za dočasné omezení produkce. Toto opatření, navrhované ministerstvem zemědělství, se komoře příliš nelíbí a požaduje ho alespoň doplnit o kompenzace za skladování přebytků a také příspěvek k farmářským cenám pro chovatele drůbeže. Řekl to prezident Agrární komory Jan Veleba. Zástupci AK a zpracovatelů dnes na toto téma jednali s ministrem zemědělství Janem Mládkem. Podle jeho vyjádření budou pokračovat jednání o tom, jak udělat návrh pomoci pro producenty přijatelnější.

Náhrady za snížení produkce mají pomoci trhu od přebytků, které vznikly kvůli obavám lidí z ptačí chřipky a vlivem levných dovozů ze zemí, kde poptávka kvůli nákaze výrazně propadla. Trh s drůbežím ale podle Veleby trpí vedle růstu zásob hlavně poklesem cen, což působí chovatelům i zpracovatelům nemalé ztráty.

Farmáři by proto podle něj měli dostat na přechodnou dobu příspěvek v řádu korun na kilogram, aby mohli o něco snížit cenu, za níž prodávají zpracovatelům a byli vůči dovozům konkurenceschopní. Konkrétní návrhy chce komora ministerstvu předložit v nejbližší době.

Podle Mládka se bude MZe snažit pomoci alespoň zčásti řešit problém zásob drůbežího. Stát ale nechce vykupovat kuřecí maso, protože by pak nevěděl co s ním. Cestou by mohlo být zpracování přebytků do krmiv pro zvířata, uvedl ministr. K formám pomoci, směřujícím k podpoře produkce, se staví skepticky.

Podle záměru MZe by se kompenzace za omezení výroby vyplácely nejdéle tři měsíce a snížení produkce nemá přesáhnout desetinu ročního objemu. Návrh musí schválit vláda a EU, která by se měla z poloviny podílet na nákladech odhadovaných na 125 milionů korun. Tyto peníze mají být podle stanoveného klíče určeny producentům násadových a konzumních vajec, líhním, výkrmcům jateční drůbeže a provozovatelům porážek drůbeže. Vyplácely by se stanovené sazby například za nevyprodukované vejce či brojlera.

Pomoc evropským drůbežářům, kteří kvůli obavám zákazníků z ptačí chřipky bojují s poklesem odbytu a cen, schválili minulý týden ministři zemědělství EU. Konkrétní pomoc svým výrobcům mají navrhnout jednotlivé členské země. Pokud národní opatření schválí Evropská komise a příslušný výbor EU, Brusel uhradí polovinu nákladů.

ČR se řadí mezi země unie, kde spotřeba drůbežího masa a vajec poklesla méně; problémem jsou ale rostoucí dovozy přebytků ze zahraničí. Za letošní leden a únor se meziročně zvýšil import drůbežího masa o 27 procent, vývoz naproti tomu spadl téměř o třetinu. Téměř dvojnásobně narostly zásoby masa ve zpracovatelských podnicích a současně se propadly ceny zemědělských výrobců.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK