Majitelem Ateliérů Bonton Zlín se stal bývalý šéf Primy

04.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. května (ČTK) - Majitelem Ateliérů Bonton Zlín (ABZ) se stal bývalý šéf Primy Miloš Petana. S odkazem na vyjádření nového vlastníka o tom informují Hospodářské noviny. Výše finanční transakce nebyla zveřejněna, podle expertních odhadů se částka mohla pohybovat mezi 200 až 500 miliony korun.

Podle informací deníku Petana získal Ateliéry prostřednictvím odkupu 97procentního podílu ve společnosti Bonton Pictures, která je jediným majitelem ABZ. Smlouva měla vstoupit v platnost k 1. dubnu.

Zlínské ateliéry, které se zabývají především animovanou a loutkovou tvorbou a výrobou celovečerních filmů, pro stát spravují archiv asi 800 československých filmů, které vznikly na Barrandově v letech 1965 až 1991. Patří mezi ně například film Hoří, má panenko, Vesničko má, středisková nebo S tebou mě baví svět. Část výnosů z prodeje filmových práv připadá ABZ, část putuje do Státního fondu na podporu a rozvoj kinematografie, který pak rozděluje peníze mezi nové projekty českých filmařů, vysvětlují HN.

Petana se stal v roce 2004 majitelem sítě obchodů s filmovými a hudebními nosiči Bontonland. Na začátku devadesátých let byl dva roky šéfem televize Premiéra, dnešní Prima.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK