Hyundai se zaváže vytvořit v Nošovicích jen 1000 míst

04.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 4. května (ČTK) - Jihokorejská automobilka Hyundai se ve smlouvě s ČR a Moravskoslezským krajem zaváže vytvořit v novém závodu v Nošovicích jen 1000 pracovních míst, ačkoli se od oznámení investice hovořilo o tom, že zaměstná přibližně 3000 lidí. V továrně se podle smlouvy bude vyrábět 200.000 vozů ročně, rozšíření kapacity na původně plánovaných 300.000 ale smlouva připouští. Vyplývá to z obsahu investiční smlouvy, kterou schválili zastupitelé Moravskoslezského kraje.

Kraj se podpisem smlouvy zaváže také k vyplacení pokuty až 300 milionů korun v případě ztrát společnosti Hyundai vzniklých z důvodu ekologických, geologických nebo archeologických překážek. Dále kraj uzavřením kontraktu firmě slíbí, že jí prodá asi 200 hektarů pozemků, zajistí rozšíření veřejné dopravy do Nošovic, bude spolupracovat na zajištění ubytování pro Korejce i na organizaci kurzů českého jazyka.

"Je to ujednání podle občanského zákoníku, což je pro nás výhodnější, než kdybychom tuto část dohody tvořili podle obchodního zákoníku. Nyní musí poškozený objektivně prokázat, že mu vznikla škoda," řekla k možné sankci za případné potíže se stavbou mluvčí kraje Šárka Swiderová.

Kraj se rovněž zaváže zajistit firmě kancelářské prostory, které bude Hyundai využívat v průběhu výstavby závodu. "Tržní nájemné prostor bude platit kraj, společnosti Hyundai je pronajmeme za symbolickou cenu, což se započítá do celkové investiční pobídky," řekl náměstek MSK Pavel Drobil.

Hyundai dále ve smlouvě po kraji požaduje provozování nemocnice ve Frýdku-Místu po dobu trvání smlouvy a vybudování veřejné integrované záchranné stanice nedaleko nového závodu. Na provoz stanice bude Hyundai přispívat. Kraj by dále měl "vynaložit maximální úsilí", aby v okruhu 15 kilometrů kolem nové továrny nevyrostly další podniky, jež by znečišťováním ovzduší mohly ohrozit kvalitu produkce automobilky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK