ČLFA: Objem leasingu stoupl o pětinu

04.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. května (ČTK) - Objem leasingu movitých věcí u členů České leasingové a finanční asociace (ČLFA) stoupl v prvním čtvrtletí meziročně o dvacet procent na 24 miliard korun. Zároveň tyto firmy poskytly do konce března spotřebitelské úvěry za 7,76 miliardy Kč, což znamenalo nárůst o 18 procent. Růst leasingu tak po delší době překonal vzestup úvěrů. Vyplývá to ze statistiky, kterou asociace zveřejnila. Podíl jejích členů na leasingovém trhu představuje 97 procent.

Objem leasingu klesal v roce 2004 a počátkem loňského roku, v jeho druhé polovině se ale vrátil k růstu. Celkem objem leasingu členů ČLFA stoupl v roce 2005 meziročně o čtyři procenta na 113 miliard korun. Pokles v leasingových službách vyvolala předloňská změna zákona o DPH, která odstranila sníženou sazbu pro leasing automobilů.

Místopředseda asociace Milan Gerža vidí důvod otočení trendu v druhé polovině minulého roku v nalezení nových komodit pro financování leasingem. "Mírný reálný růst leasingu bude pokračovat i letos," odhadl před dvěma měsíci. Spotřebitelské úvěry u členů ČLFA vzrostly loni o 38 procent na 32,5 procenta.

Proti loňskému prvnímu kvartálu vzrostl podíl leasingu osobních a lehkých užitkových aut ze 44,7 na 47,4 procenta, podíl leasingu těžších dopravních prostředků klesl z 31 na 26,4 procenta. Podíl leasingu strojů se mírně zvýšil z 21,9 na 23,1 procenta. Podíl leasingu počítačů a vybavení kanceláří se snížil z jednoho na 0,8 procenta. Podíl ojetých vozů na celkovém leasingu vozidel činil 15,4 procenta, zatímco loni v témže období byl 15,7 procenta.

Mezi zeměmi střední a východní Evropy zaujímá Česko v leasingu první místo, celkově je v Evropě těsně za první desítkou. Podíl leasingu na financování strojů a zařízení představuje zhruba třetinu, což je dvojnásobek evropského průměru.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK