EFE: Finančník Tykač má dostat od Telefóniky milióny za Telecom

04.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. května (ČTK) - Český finančník Pavel Tykač zřejmě získá od španělské telekomunikační firmy Telefónica v rámci mimosoudního vyrovnání miliony korun. Uvedla to dnes španělská agentura EFE s odvoláním na zdroje blízké Tykačovi. Tykač údajně s Telefónikou uzavřel dohodu, která má zabránit žalobě kvůli rozdílu mezi cenou, za kterou Telefónica koupila akcie Českého Telecomu od státu, a cenou, kterou firma nabídla drobným akcionářům v rámci odkupu.

Telefónica loni koupila od státu 51 procent Českého Telecomu za 82,6 miliardy Kč, což odpovídá 502 Kč na akcii. Ostatním akcionářům ale firma nabídla v rámci odkupu jen 456 Kč za akcii. Tykač podle EFE prostřednictvím své firmy Venten Management a dalších společností nashromáždil významný balík akcií Telecomu, který prodal podle podmínek stanovených pro odkup. Poté operaci napadl u Městského soudu v Praze, aby získal částku blízkou 502 Kč za cenný papír.

Zástupci Telecomu se k tomu odmítli vyjádřit s tím, že jde o záležitost španělské mateřské firmy. Ta věc zatím rovněž nekomentovala.

Firma Venten se sídlem na Kypru podala podle mluvčí městského soudu Lenky Grollové žalobu na Telefóniku 1. února. Žalobce podle ní požaduje peníze v řádu milionů korun, ale přesnou částku odmítla uvést. "Je možné, že dojde k mimosoudnímu vyrovnání, ale zatím není známo, že by se strany chtěly dohodnout nebo že by žádaly odročení nebo něco podobného," uvedla pro EFE Grollová.

Tykač se stal známým jako přední představitel bývalé finanční skupiny Motoinvest , která před deseti lety rozjela takzvanou třetí vlnu kupónové privatizace, při níž ovládla řadu investičních fondů i některé banky.

Telefónica v rámci odkupu získala dalších 18 procent akcií Telecomu a zvýšila svůj podíl na současných téměř 70 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK