Koruna odpoledne posílila na 28,31 Kč/EUR a 22,32 Kč/USD

04.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. května (ČTK) - Česká měna po úvodním poklesu až na 28,40 Kč/EUR odpoledne zmírnila ztráty a po 17:00 stála na 28,31 Kč za euro. K dolaru vzhledem k propadu americké měny na světových trzích posílila o dvacet haléřů na závěrečných 22,32 Kč/USD. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

"Koruna dnes zprvu nabírala ztrátu s tím, jak celý region procházel korekcí. Odpoledne se ale situace obrátila a všechny měny ve střední Evropě nyní s přispěním slabého dolaru rostou," popsal vývoj obchodování analytik Patria Online Tomáš Vlk.

Na světových devizových trzích dnes panovala nervozita. Evropská centrální banka se v souladu s očekáváním rozhodla ponechat úrokové sazby beze změny, pozornost se ale soustředila na doprovodný komentář šéfa banky Jean-Claude Tricheta. "Jeho slova vyzněla ve prospěch růstu sazeb, čímž se zásadně odlišovala od posledního projevu," upozornil analytik Next Finance Vladimír Pikora.

Komentář podpořil euro v dalším růstu a naopak potvrdil výraznou defenzivu dolaru v těchto dnech, podotkl Vlk. Kurz se postupně dostal až na 1,2680 USD/EUR. Propadu dolaru podle něj nedokázala zabránit ani příznivá data z americké ekonomiky.

Pikora očekává, že v dalších dnech se kurz kolem 28,30 Kč/EUR bude pohybovat často. "Na jednu stranu se budou množit obavy, že úrokové sazby zůstanou dlouho nižší než v Eurozóně a že hrozí odliv dividend. Na druhou stranu ale investoři uvidí několikanásobně rychleji rostoucí ekonomiku, než jakou má eurozóna," vysvětlil.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK