Dow Jonesův index vystoupil na novou nejvyšší úroveň za šest let

04.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 4. května (ČTK) - Akcie na amerických trzích pokračují v růstu a hlavní Dow Jonesův index vystoupil na novou nejvyšší úroveň za posledních šest let. Trh těží hlavně ze zpráv o růstu maloobchodních tržeb, což svědčí o tom, že spotřebitelé jsou dál ochotni utrácet. Příznivě působí také série příznivých výsledků hospodaření.

Ve 12:00 EDT (18:00 SELČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 11.452 bodů a proti středečnímu závěru vykazoval růst o téměř půl procenta. Širší index S&P 500 vystoupil o 0,4 procenta na 1313 bodů, index technologického trhu Nasdaq Composite zpevnil o 0,8 procenta a pohyboval se v blízkosti úrovně 2322 bodů.

K firmám, které zveřejnily solidní výsledky, patří Tyco International, Whole Foods Market anebo Expeditors International of Washington. Růst tržeb nad odhady analytiků uvedly řetězce Costco Wholesale anebo Talbots, jejichž akcie zpevnily o 2,6 procenta, respektive 8,8 procenta.

Akciím prospívá i další pokles cen ropy, která se poprvé od poloviny dubna vrátila pod 70 dolarů za barel. Obchodníci stále posuzují překvapivou zprávu o růstu zásob benzinu v USA, díky níž odeznívají obavy z akutního nedostatku pohonných hmot.

Ceny akcií se zvyšují navzdory statistice, která ukázala, že náklady na jednotku pracovní síly se v USA v prvním čtvrtletí zvýšily víc, než čekali ekonomové. Někteří analytici tvrdí, že zpráva by mohla přimět americkou centrální banku, aby zatím pokračovala ve zvyšování sazeb nad pětiprocentní hranici.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK