Óčko nespustí řádné digitální vysílání v sobotu, jak plánovalo

05.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. května (ČTK) - Hudební stanice Óčko v sobotu nespustí řádné digitální vysílání, jak původně plánovala. Od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání totiž zatím oficiálně neobdržela potřebnou licenci. Řekl to člen představenstva hudební stanice Stanislav Holec. Vyjádření rady ČTK zjišťuje.

Stanice bude dál pokračovat v experimentálním digitálním vysílání. Pro diváky, kteří Óčko digitálně přijímají v Praze, se tak nic nezmění. V Brně ale stanice tímto způsobem vysílat nebude.

Digitální vysílání v Brně skončí v sobotu v 10:00, řekl mluvčí Českého Telecomu Martin Žabka. V tu dobu totiž vyprší 60denní zkušební licence Českého Telecomu, který se tímto způsobem chtěl připravit na ostrý start digitálního vysílání. Telecom je připraven tímto způsobem vysílat, ale může to udělat až poté, co televizní stanice předloží licence od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání.

Podle Holce by Óčko mohlo licenci obdržet příští týden. Kdy ostrý start v digitálním éteru stanice spustí, ale v tuto chvíli podle něj nelze odhadnout. Vedle licence totiž ještě nejsou s Českým Telecomem skončena jednání o technických podmínkách.

V současné době pokrývá digitální vysílání Prahu, Brno, Ostravu a jejich okolí. Vedle Českého Telecomu tuto síť provozují také Czech Digital Group a Radiokomunikace.

Postupným vypínáním současného analogového vysílání vznikne několik celoplošných sítí nabízejících až šestinásobek TV programů proti současným čtyřem. Analogové vysílání se začne podle navrhované koncepce ministerstva informatiky vypínat před rokem 2008, poslední vysílač by měl být vypnout do roku 2012.

Do té doby si budou muset všichni zájemci pořídit převaděč signálu, takzvaný set-top box, jehož ceny nyní začínají pod hranicí 2000 korun, nebo dražší televizory se zabudovaným digitálním tunerem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK