Koruna po propadu dolaru posílila na 28,28 Kč/EUR a 22,22 Kč/USD

05.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. května (ČTK) - Koruna k oběma hlavním světovým posílila. K euru zpevnila o čtyři haléře na závěrečných 28,28 Kč/EUR a přiblížila se tak opět historickému maximu. K dolaru se česká měna zhodnotila o desetník na 22,22 Kč/USD. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

Posílení koruny je více než domácí situací ovlivňováno situací na eurodolarovém trhu, uvedla analytička Next Finance Markéta Šichtařová. Slabý dolar totiž znamená pro spekulativní kapitál horečnaté hledání alternativních investičních možností a výsledkem je tlak na posilování středoevropských měn, vysvětlila.

Naděje dolaru na znovunabytí opuštěných pozic dnes po zveřejnění dat americké ekonomiky znovu poklesly a americká měna se svezla vůči euru na 1,2750 USD/EUR. Dolar se tak obchoduje na nejslabších hodnotách za poslední rok, upozornil analytik Patrie Tomáš Vlk.

Prostor koruny k dalšímu posílení se však již podle Šichtařové krátí. "Koruna je jen krůček od svého historického maxima k euru, a to je dostatečný motiv k tomu, aby již brzy začali investoři pociťovat obavy, že posílení tuzemské měny k euru je přehnané," poznamenala.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK