Tesco plánuje v Česku stavbu desítek malých prodejen

05.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. května (ČTK) - Obchodní řetězec Tesco zahájí příští rok v Česku stavbu několika desítek menších prodejen Tesco Expres s plochou do jednoho tisíce metrů čtverečních. První tři malometrážní obchody již Tesco zprovoznilo díky převzetí 27 supermarketů Edeka, jejichž modernizace byla dokončena tento týden. Dosud se společnost Tesco v Česku orientovala na výstavbu obchodů s prodejní plochou nejméně 3000 metrů čtverečních a loni v Mikulově zkušebně otevřela první menší supermarket o rozloze 1000 metrů čtverečních.

"Prodejny Tesco Expres mají plochu do 1000 metrů čtverečních a nabízejí především čerstvé potraviny. Příští rok chceme v ČR zahájit stavbu několika desítek těchto prodejen," řekla mluvčí Tesco Stores ČR Jana Matoušková. V hledáčku Teska budou při výběru lokalit pro nový typ malometrážních prodejen velká i menší města.

Koncept obchodů Tesco Expres podle Matouškové vychází z úspěšného modelu maloformátových prodejen, které od roku 1997 provozuje mateřská společnost Tesco ve Velké Británii. Zatímco například v největším českém hypermarketu Tesco v Praze-Letňanech je k dostání 60.000 položek zboží, tak v malých prodejnách Tesco Expres jich je zhruba dva tisíce.

Obchodní řetězce při své další expanzi na tuzemském trhu začaly v poslední době sázet na menší prodejny, jejichž počet se v uplynulých letech v českých městech právě pod tlakem velkých obchodů výrazně snížil. Obchodníci se tak snaží najít nový prostor na českém maloobchodním trhu, který podle odborníků patří k nejvíce rozvinutým ve střední a východní Evropě.

Menší formáty obchodů v tuzemsku zavádí také Delvita, která například loni otevřela tři prodejny Delvita Proxy, jejichž průměrná prodejní plocha je kolem 400 metrů čtverečních. Sortiment těchto prodejen čítá přibližně 5000 druhů potravin a zboží pro každodenní chod domácnosti. Tradiční supermarkety Delvita mají přitom průměrnou prodejní plochu kolem jednoho tisíce metrů čtverečních a nabízejí až 10.000 druhů výrobků. Delvita již dříve v ČR zavedla menší prodejny City Delvita. Nyní má Delvita v ČR 95 obchodů.

Tesco letos na jaře v ČR provozovalo šest obchodních domů, 28 hypermarketů a jeden menší supermarket. Díky nákupu 27 prodejen Edeka posílí společnost Tesco pozici na tuzemském trhu, kde jí loni s tržbami 22,45 miliardy Kč patřilo páté místo na žebříčku největších obchodních řetězců.

Nákup obchodů Edeka společnosti Tesco Stores ČR povolil v polovině března Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Transakce zapadá do strategie společnosti, která chce nyní v ČR expandovat do menších měst, v nichž ještě konkurence obchodníků není tak velká. Supermarkety Edeka totiž fungují převážně v menších městech se zhruba 10.000 obyvateli. Z větší části se obchody nacházejí v severozápadních, severních a severovýchodních Čechách. Průměrná prodejní plocha obchodů je 500 metrů čtverečních.

Loni Tesco v tuzemsku otevřelo deset nových obchodů, z nichž nejmenší v Mikulově má 1000 metrů čtverečních. V letošním roce Tesco plánuje zprovoznit osm nových hypermarketů, jejichž plocha bude 3000 až 8000 metrů čtverečních. Tesco v loňském roce postavilo u svých obchodů i prvních pět čerpacích stanic pohonných hmot a stejný počet otevře i letos.

Tesco již loni oznámilo, že převezme také velkoprodejny řetězce Carrefour v Česku a na Slovensku výměnou za obchody Tesco na Tchaj-wanu. Evropská komise českou část transakce schválila a přesunula její slovenskou část na slovenský antimonopolní úřad, který dohodu stále posuzuje. Loni odešel z ČR také obchodní řetězec Julius Meinl, který 58 obchodů prodal společnosti Ahold Czech Republic.

Britské maloobchodní skupině Tesco, která působí ve 13 zemích světa včetně České republiky, v loňském roce vzrostl celkový obrat o 13,2 procenta na 41,8 miliardy liber (1,8 bilionu korun) a zisk o 16,9 procenta na 2,252 miliardy liber (97,37 miliardy korun). Společnosti Tesco se loni dařilo i v České republice, kde vykázala růst obratu bez započtení DPH o 12 procent na 20,45 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK