Americké akcie ve čtvrtek dopoledne klesaly kvůli ropě

11.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 11. května (ČTK) - Americké akcie dopoledne na Wall Street klesaly. Investoři se obávají, že rostoucí ceny ropy zvýší inflaci, omezí tím spotřebitelské výdaje a korporacím sníží zisky. Dow Jonesův index v poledne newyorského času klesl téměř o procento na 11.531,8 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite se v 18 hodin SELČ snížil o 1,6 procenta na 2282,7 bodu.

"Skok cen ropy není dobrý," uvedl šéf akciových obchodů společnosti Stifel Nicolaus Capital Markets. "Zpravidla se to v určitém bodě dotkne spotřebitelských výdajů v automobilovém průmyslu a na trhu s bydlením, pokud už se tak nestalo," dodal obchodník.

Ceny ropy se dnes zvýšily o 1,5 procenta a překročily 73 dolarů za barel. Obavy o dostatečné zásobování trhu vyvolaly výpadky produkce amerických rafinerií.

K obavám z vyšší inflace se přidaly i rostoucí ceny kovů. Předchozího dnes přitom centrální banka Fed naznačila možnost dalšího zvyšování úrokových sazeb, aby udržela inflaci pod kontrolou.

Dolů šly akcie společností, které ve velkém spotřebovávají energie a zpracovávají komodity. Byl mezi nimi například výrobce těžkých strojírenských zařízení Caterpillar Inc. a konglomerát 3M Co. s aktivitami v rozmanitých průmyslových oborech.

Nejvíce na pokles Dow Jonesova indexu dolehly akcie pojišťovny American International Group Inc., které v jednu chvíli oslabily o 4,1 procenta na 63,81 dolaru. Pojišťovna s nejvyšší tržní hodnotou na světě dnes oznámila, že jí v prvním čtvrtletí klesl zisk, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK