ČSSD vyzývá poslance k podpoře zákoníku práce

12.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. května (ČTK) - ČSSD vyzývá poslance parlamentních stran, aby hlasovali pro vládní návrh zákoníku práce, který před několika dny vetoval prezident Václav Klaus. Hlasování těsně před volbami ukáže, jaký mají politické strany vztah k této normě, řekl na tiskové konferenci úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. ODS zákoník práce v žádném případě nepodpoří, protože navržená norma je velice špatná, reagovala stínová ministryně sociálních věcí Alena Páralová (ODS).

Klaus krátce před volbami poslal zpět do sněmovny další ze zákonů, které prosadili i přes odpor Senátu poslanci sociální demokracie spolu s komunisty. Premiér Jiří Paroubek (ČSSD) již několikrát uvedl, že jeho strana je připravena prezidentovo veto zvrátit.

Podpora zákoníku práce má podle předsedy sněmovny Lubomíra Zaorálka (ČSSD) ukázat, kde je sociální a kdo ne. "My jistotu práce pokládáme za základní princip sociální politiky," uvedl s tím, že sociální demokracie nikoho nebude o podporu prosit. Klausovo veto podle něj ČSSD nepřekvapilo, protože jeho stanoviska jsou prý dlouhodobě podobná názorům ODS.

Sobotka míní, že občanští demokraté se ve vztahu k zaměstnancům nestaví konzistentně. Návrhy ODS na zrušení minimální mzdy, umožnění zaměstnavateli dát výpověď bez udání důvodu, zkrácení výpovědní lhůty na jeden měsíc nebo prodloužení zkušební lhůty ze tří na 12 měsíců jsou podle něj asociální. Místopředseda ODS Petr Nečas prý ale vystupuje sociálněji.

Páralová namítla, že minimální mzdu ODS navrhuje nahradit státem zaručeným příjmem. Ostatní návrhy nejsou podle ní ještě definitivní, protože ODS je chce ještě projednat se sociálními partnery. "Konzistentní jsme v odmítnutí zákoníku práce," podotkla.

Zákonodárci by o zákoníku a dalších vetovaných normách měli znovu rozhodovat na schůzi, která by měla začít 23. května.

ČSSD považuje zákoník práce za kvalitní a moderní právní úpravu vztahů mezi zaměstnavateli a zaměstnanci, která odpovídá situaci v současném světě. Klaus zdůvodnil své veto tím, že nový zákoník je nemoderní, není liberální a nezaručí potřebné změny. Tvrdí, že kodex posiluje nerovnost mezi zaměstnavateli a zaměstnanci ve prospěch zaměstnanců.

Nejvyšší ústavní činitel tak podpořil snahu Hospodářské komory i dalších zaměstnavatelských a podnikatelských sdružení o zamítnutí návrhu. Za protiústavní označila ustanovení zákoníku o kolektivním vyjednávání Federace strojvůdců. Její členové proti paragrafu, podle něhož by zaměstnavatel mohl uzavřít kolektivní smlouvu jen s nejsilnější odborovou organizací, v březnu půl hodiny stávkovali. Úpravu kritizovaly i další menší odborové svazy a profesní organizace.

Zákoník naopak podporuje Českomoravská konfederace odborových svazů. Její předák Milan Štěch již dříve řekl, že za prosazení kodexu a zachování ochrany zaměstnanců je centrála odhodlána sáhnout i "ke krajním prostředkům". Dnes dopoledne uspořádala ČMKOS k vetu prezidenta k zákoníku práce tiskovou konferenci.

Zastánci nového zákoníku práce tvrdí, že jde o moderní předpis, který umožňuje větší smluvní volnost. Zároveň ale zachovává ochranu zaměstnanců. Kritici z řad pravicových politiků a podnikatelů tvrdí, že mimo jiné snižuje konkurenceschopnost a zvyšuje náklady.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK