Zaměstnavatelem handicapovaných pro rok 2006 je jihočeský kovář

12.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


České Budějovice 12. května (ČTK) - Umělecký kovář Jaromír Čížek z Komařic na Českobudějovicku se stal nejlepším zaměstnavatelem handicapovaných lidí pro letošní rok. Podnikatel zvítězil ve finále celostátní soutěže Stejná šance - Zaměstnavatel 2006, kterou pořádá občanské sdružení Rytmus a Hospodářská komora ČR. Informovala o tom Milada Vondráčková ze sdružení Rytmus.

Čížek v rodinné firmě zaměstnává od počátku roku mladíka, který neměl dosud žádné pracovní zkušenosti. Muž ale nemůže pracovat bez dozoru, proto je pro soukromníka jeho zaměstnání dost náročné. "Mně v životě taky leckdo pomohl, tak proč bych i já někomu neposkytl šanci. Rozhodně mě to ale neodrazuje, v budoucnu, jestli Vladimír odejde, rád zaměstnám někoho jiného," řekl.

Soutěž se koná jednou za dva roky. Oceňuje zaměstnavatele, které na běžném pracovišti zaměstnávají zdravotně postižené či sociálně znevýhodněné lidi. Finále letošního druhého ročníku se zúčastnilo 24 firem a organizací, jež zvítězily v krajských kolech.

"Všechny firmy byly symbolicky odměněny nejen za sociální odpovědnost, ale především za odvahu, trpělivost, vynalézavost, schopnost vcítění do situace člověka, který své pracovní uplatnění hledá hůře než ostatní. Tento zdánlivě obyčejný lidský přístup se rozhodli vyhlašovatelé soutěže dál nevyhodnocovat," uvedla Vondráčková. O vítězi tak rozhodl los. Čížka vylosoval jeden ze zdravotně postižených, který svého zaměstnavatele do soutěže také nominoval.

Soutěž je součástí projektu, který je částečně financován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu. Organizátoři věří, že příklady z praxe budou motivovat ostatní firmy, aby osoby s handicapem zaměstnávaly.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK