Koruna k euru oslabila ze čtvrtečního rekordu

12.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. května (ČTK) - Koruna dnes vůči euru kolísala. Odpoledne se obchodovala za 28,20 Kč/EUR, ale čtvrteční rekord 28,15 Kč/EUR neprolomila. K dolaru česká měna posílila na 21,87 Kč/USD a přibližuje se tak k rekordní hranici 21,81 Kč/USD, na které byla loni v březnu. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

Podle Markéty Šichtařové z Next Finance by mohlo další zpevnění koruny přijít v příštím týdnu, kdy by se mohla dostat až na 28,00 Kč/EUR. "To je úroveň, na které zřejmě začne být ČNB poněkud nervózní, což kurz pravděpodobně opět nakrátko oslabí," domnívá se Šichtařová. Analytik Patria Finance David Marek odhadl, že v průběhu roku by koruna mohla posílit až na 27,90 Kč/EUR. "Tempo, kterým k této metě vykročila, je ovšem trochu rychlejší, než by mělo být," dodal.

Podle Marka při současné kondici české ekonomiky není posílení koruny závažným problémem, nicméně pro firmy, které vyvážejí na zahraniční a zvláště na dolarové trhy, pevná koruna problémem je. Na druhou stranu Marek upozornil, že klesající importní ceny mají příznivý dopad na domácí inflaci. "Mimo jiné tento faktor tlumí nárůst cen pohonných hmot. Zároveň se zvyšuje kupní síla kapesného českých turistů v zahraničí," uvedl. Podle Šichtařové ovšem tempo růstu cen ropy je a bude rychlejší než tempo posilování koruny k dolaru, takže kurz nestačí ceny suroviny plně vyrovnat. "Během třetího kvartálu podle nás bude překročena hranice 32 korun za litr Naturalu 95," dodala.

Dolar dnes k euru nedoznal velkých změn. Přestože byly zveřejněny příznivé informace o schodku obchodní bilance v USA, dolar dále oslaboval na odpoledních 1,2892 USD/EUR. "Zatímco dobré zprávy dolar téměř ignoruje, těm špatným věnuje přehnanou pozornost," uvedla Šichtařová. Podle analytičky dolar brzy oslabí na 1,30 USD/EUR. "Již brzy však může přijít zásadní obrat a dolar bude podle nás ve druhé polovině roku obdobně posilovat, jako v první polovině roku oslaboval," shrnula Šichtařová.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK