Americké akcie v uplynulém týdnu klesly

14.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 14. května (ČTK) - Americké akcie uzavřely uplynulý týden výrazným dvoudenním poklesem. V pátek jejich hodnota klesla proto, že nárůst dovozních cen obnovil obavy z inflace. Pokles cen ropy navíc táhl dolů akcie ropných koncernů.

Dow Jonesův index za pátek klesl o 119,74 bodu na 11.380,99 bodu, tedy o 1,04 procenta. Index technologického trhu Nasdaq Composite se snížil o 1,27 procenta na 2243,78 bodu, když o 28,92 bodu přišel.

Za celý týden klesl DJI o 1,7 procenta a Nasdaq o 4,2 procenta. Ve středu přitom DJI uzavřel den jen 80 bodů od svého závěrečného maxima všech dob, následoval ale nejhlubší dvoudenní pokles indexu za sedm měsíců.

"Trh se domnívá, že jsou zde tlaky na růst inflace a akcie tomu přizpůsobují," uvedl šéf investičního oddělení společnosti BB&T Asset Management. "Dokud se růst ekonomiky nezpomalí, trh se toho bude obávat," dodal.

Týden navíc uzavřela znepokojivá výsledková zpráva cestovní kanceláře Expedia Inc., jejíž zisk byl v prvním čtvrtletí nižší, než trhy očekávaly. Na trh Nasdaq dolehly také horší výhledy technologických firem.

Cena americké ropy pro červnovou dodávku se za pátek snížila o 1,28 dolaru na 72,04 dolaru za barel a Exxon Mobil Corp. klesl o 1,9 procenta na 62,24 dolaru. Exxon se tak zařadil mezi tituly, které v pátek zatížily Dow Jonesův index nejvíce.

Dolar klesl, protože se údajům o bilanci amerického zahraničního obchodu nepodařilo zvrátit jeho celkový klesající trend. Dolaru nepomohlo ani to, že data byla lepší, než se očekávalo. Kurz eura se za celý den zvýšil o 0,7 procenta na 1,2918 USD a dolar vůči jenu klesl o 0,6 procenta na 110,07 JPY. Ke švýcarskému franku dolar oslabil o 1,3 procenta a libra vůči dolaru vzrostla o 0,6 procenta, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK