Benzina chce prodat 12 ztrátových čerpacích stanic

14.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. května (ČTK) - Vedení společnosti Benzina rozhodlo o prodeji 12 ztrátových čerpacích stanic. Dohromady vlastní přes 300 pump. Firma neuvedla, kolik chce z prodeje získat peněz, píše týdeník Euro v aktuálním vydání.

"Prodej pump je zcela standardní postup, optimalizujeme tím svoje portfolio," sdělila listu mluvčí společnosti Benzina Lenka Svobodová. Firma chce prodat stanice například v Kladně, v Čáslavi, Českém Těšíně, Krhově, v Brně - Vinohradech a v Jindřichově Hradci - Bystřické. Seznam pump firma zveřejnila v inzerátu.

Zdroj blízký vedení firmy upřesnil, že seznam, který firma minulý týden zveřejnila, není konečný. "Prodej dalších čerpacích stanic se zvažuje, zatím ale nebylo rozhodnuto, které firma nabídne a kde se naopak pokusí o oživení prodeje," dodal pro Euro.

Právě velký počet neziskových čerpacích stanic loni negativně ovlivnil hospodaření Benziny. Společnost, která je součástí petrochemického holdingu Unipetrol, v loňském roce prodělala 499 milionů korun. Celkové tržby společnosti v roce 2005 dosáhly úrovně 11,426 miliardy korun. Loni prodala Benzina ve své síti čerpacích stanic 446,162 milionu litrů pohonných hmot.

V České republice je asi 2550 čerpacích stanic pohonných hmot různých vlastníků. Jedna čerpací stanice pokrývá spádové území o průměru šest kilometrů. To odpovídá úrovní v Německu a Rakousku. Benzina provozuje 308 stanic a jejich počet letos zvýší o dalších 19. Dojde k tomu po sloučení s čerpacími stanicemi firmy Paramo Trysk, která je také součástí holdingu Unipetrol.

Šéf Unipetrolu Marek Mroczkowski před časem řekl, že Benzina chystá do modernizace sítě čerpacích stanic letos investovat zhruba 300 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK