MfD: Státní agentura chce po ČSOB osm miliard Kč

15.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. května (ČTK) - Šest let poté, co se ČSOB ujala krachujícího lva ve světě financí, se jí účet za převzetí IPB podle Mladé fronty Dnes může prodražit. Šéf České konsolidační agentury Zdeněk Čáp deníku potvrdil, že se jeho úřad rozhodl v nejbližších týdnech požádat banku o vrácení osmi miliard, které jí dříve proplatil.

Na tvrdém postupu agentury vůči soukromé bance tak nezměnila nic ani personální čistka v jejím vedení. Vláda minulý týden odvolala dva z pěti členů jejího představenstva.

"Od smluv odstoupíme v případě 67 pohledávek. Některé případy také zažalujeme u soudu," řekl Čáp. Agentura musí všechno stihnout do konce července, kdy jí čas pro reklamace vyprší.

Na ČKA převedla banka na základě dohod se státem tisíce nesplácených úvěrů IPB; celkem za ně od státu získala 185 miliard korun.

Při zpětném prověřování převzatých úvěrů agentura u některých zjistila, že se ČSOB při jejich správě dopustila chyb. Právě ty chce bance vrátit. "Mají právní vady způsobené na straně ČSOB," podotkl Čáp. Proto je podle něho nelze zařadit do dědictví po IPB, na které se vztahuje státní záruka.

ČSOB tvrzení agentury odmítá. "ČKA se snaží uměle konstruovat u těchto aktiv jakési pochybení banky, byť tam žádné není," řekl MfD mluvčí ČSOB Milan Tománek.

Tománek už dříve prohlásil, že pokud by snad banka musela agentuře něco platit, vzápětí si požádá o to, aby jí to v rámci uzavřených státních záruk zaplatilo zpět ministerstvo financí.

Tenhle plán však může zadrhnout. Už loni totiž musela banka konsolidační agentuře vrátit 2,1 miliardy v podobných případech, v nichž spory prohrála. Ale ministerstvo financí jí dosud žádné "odškodné" neproplatilo. Banka proto zvažuje vůči ministerstvu soudní postup, píše MfD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK