Soud:Antimonopolní úřad musí Delta Pekárnám vrátit pokutu 300.000

15.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 15. května (ČTK) - Největší hráč na českém pekárenském trhu Delta Pekárny dostane od Úřadu na ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zpět pokutu 300.000 korun. Rozhodl o tom brněnský krajský soud. Pokutu firma zaplatila loni za to, že úřadu neumožnila prověření všech záznamů, které chtěl antimonopolní úřad kvůli podezření z kartelové dohody. Úřad uložil pokutu, aniž by úplně přesně specifikoval, čeho se měla firma dopustit, řekl místopředseda soudu Jaroslav Tesák.

"Od začátku jsme tvrdili, že jsme zákon neporušili. Veškeré konání Delta Pekáren se děje v mezích zákona," reagoval na rozhodnutí soudu mluvčí společnosti Jaroslav Pomp. Podle Tesáka ale rozhodnutí nemusí znamenat, že firma zákon neporušila. "Soud našel nedostatky už ve způsobu rozhodování úřadu, proto se již samotnou podstatou uložení pokuty nezabýval," uvedl.

Antimonopolní úřad řeší udělení takzvané pořádkové pokuty dál, potvrdil Filip Vrána z tiskového odboru ÚOHS. Delta Pekárny jsou podle mluvčího připraveny bránit se i dalším možným sankcím.

Úřad loni udělil nejvyšší možnou pořádkovou pokutu za to, že mu firma neumožnila prověření všech obchodních záznamů, které měla uloženy v elektronické podobě ve svých prostorách v Praze-Vysočanech. Navíc podle bývalého předsedy ÚOHS Josefa Bednáře porušila zákon i tím, že se v roce 2003 odmítla podrobit místnímu šetření, když zaměstnancům úřadu odňala dva z dokumentů, které poté označila za soukromou korespondenci.

Podle zjištění úřadu je ale vedení firmy zasílalo dalším vedoucím pracovníkům společnosti, a dokonce i generálnímu řediteli konkurenčního Odkolku. "Předmět zpráv ale soukromoprávní povaze e-mailů rozhodně nenasvědčoval," zdůraznil loni Bednář. Úřad byl přesvědčen, že odebrané zprávy měly úzký vztah k podniku a jeho soutěžnímu jednání.

Pekárny hned po loňském rozhodnutí úřadu uvedly, že se na soud obrátí. Úředníci dostali na vyžádání všechny podklady související s příslušnou kauzou, řekl tehdy mluvčí Delta Pekáren Jaroslav Pomp. Podle něj odmítnuté materiály nijak nesouvisely s šetřením a vzhledem k jejich charakteru je podnik na základě zákona o ochraně osobních dat úřadu poskytnout nemohl.

ÚOHS nakonec kartelovou dohodu potvrdil a společnostem Delta Pekárny, Odkolek a Penam uložil celkovou pokutu 120 milionů korun. Úřad následně pokutu snížil asi na polovinu, nyní projednává další rozklady firem. Rozhodovat už ale bude jen o výši pokuty.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK