Koruna zmírnila propad, v závěru byla na 28,33 Kč/EUR

15.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. května (ČTK) - Česká měna po úvodním propadu přes 28,40 Kč za euro během dne zmírnila své ztráty a po 17:00 stála na 28,33 Kč/EUR. Vůči dolaru koruna odpoledne zpevnila na závěrečných 22,07 Kč/USD. Vývoj kurzu ovlivňovalo obchodování na okolních trzích. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Za nedostatku domácích zpráv koruna následovala vývoj v regionu. "V průběhu dne všechny regionální trhy ztrácely, když se investoři uchylovali zpět k dolaru a opouštěli rozvíjející trhy poté, co došlo k propadu světových akciových burz, který zvýšil averzi investorů vůči riziku," uvedl analytik Komerční banky Miroslav Frayer.

V ČR nebyla zveřejněna žádná nová informace, makroekonomické ukazatele zůstávají stále velmi dobré, takže koruna oslabila výrazně méně než okolní měny, upozornil analytik Next Finance Vladimír Pikora. "Vzhledem k tomu, že za dnešním oslabením stojí pouze spekulace, na dlouhodobém výhledu koruny se nic nemění. V průběhu příštích dvou týdnů setrvá kurz v pásmu 28,00 až 28,50 Kč/EUR," odhadl.

Domácí měna se dnešním poklesem vzdálila od čtvrtečního rekordu 28,15 Kč/EUR. Koruna bude podle Frayera i nadále ovlivněna vývojem v regionu i na globálních trzích.

Dolaru dnes nahrával strach investorů z rozvíjejících se trhů spojený s poklesem cen surovin. Americká měna byla navíc dnes v noci již tak slabá, že téměř klepala na brány kulaté úrovně 1,30 USD/EUR. Toho využili mnozí velcí nadnárodní investoři a začali levný dolar nakupovat. Odpoledne se kurz již pohyboval kolem 1,282 dolaru za euro, upozornil Pikora.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK