MfD: Francouzi kupují českého výrobce sýrů

16.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. května (ČTK) - Francouzský mlékárenský gigant Lactalis, který v Česku prodává sýry a másla pod značkou Président, kupuje českou mlékárenskou skupinu Promil. Píše to Mladá fronta Dnes s odvoláním na tiskovou zprávu francouzské společnosti. Lactalis podle MfD kupuje Krkonošské sýrárny v Kruhu u Jilemnice a mlékárny v Dřevěnicích a Nymburku. V tiskové zprávě se však nehovoří o mlékárně v Novém Bydžově, která je také součástí skupiny, píše deník.

Francouzská společnost podle deníku uvádí, že kupuje mlékárny od hlavního akcionáře, společnosti Alimpex Food. Vedení Alimpexu se k obchodu nechtělo vyjádřit, píše.

Lactalis svůj obchod v Česku komentuje jako další rozšíření výroby po Polsku. "Tato investice nám umožní posílit naši pozici v České republice. Je to pokračování investice, kterou jsme uskutečnili v Polsku. Promil nám umožní rozšířit náš sortiment sýrů na českém trhu," cituje MfD Luce Morelona z Lactalisu.

O tom, zda zachová původní české značky sýrů, prý nechtěl Morelon hovořit.

Mezi výrobky Promilu, který ještě koncem loňského roku tížily finanční problémy, patří například tavený sýr Hořec nebo Krkonošský ementál. Skupina je v Česku jedničkou na trhu strouhaných sýrů a dvojka v plátkových sýrech, poznamenává Mladá fronta Dnes.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK