AFP: Hyundai o továrně v ČR rozhodne po návratu zatčeného šéfa

16.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Soul 16. května (ČTK) - Konečné rozhodnutí o stavbě továrny Hyundai v Česku zřejmě padne až po návratu prezidenta společnosti Čong Mong-Kua. Informovala dnes o tom agentura AFP s odvoláním na mluvčího firmy. Šéf Hyundai byl zatčen na konci dubna kvůli podezření z korupce a jihokorejská prokuratura ho dnes obžalovala ze zneužití pravomoci a firemních prostředků. Čong je zapleten do skandálu kolem černých fondů využívaných ke korupci.

Vedení Hyundai minulý týden schválilo investici do plánované továrny v Nošovicích v Moravskoslezském kraji. Jihokorejská tisková agentura Jonhap však v pondělí oznámila, že automobilka odloží zahajovací práce na výstavbě závodu v České republice na neurčito.

Firma Hyundai nicméně uvedla, že tento čtvrtek oficiálně podepíše smlouvu o výstavbě závodu. Za českou stranu smlouvu podepíše ministr průmyslu a obchodu Milan Urban. Celý ceremoniál by však měl být pouze soukromý.

Čong Mong-Ku s dalšími manažery údajně zpronevěřil firemní peníze a vytvářel tajné fondy, z nichž firma uplácela politiky a další vlivné lidi. Zneužívání se mohlo týkat více než pěti miliard wonů (116 milionů korun). Firma Hyundai se minulý měsíc za skandál veřejně omluvila a sdělila, že rodina předsedy Čonga předá charitě svůj podíl na přepravní společnosti Glovis v hodnotě jedné miliardy dolarů. Prokurátoři však dali najevo, že tento dar jejich vyšetřování neovlivní.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK